Reklama

Pozor na letní úrazy! Dětská zranění vznikají často na trampolíně

východní Čechy – Léto vzhledem k příjemnému počasí i většímu množství volného času přímo nahrává úrazům. Sluníčko láká ven milovníky cyklistiky či kolečkových bruslí a přirozeně tak vzniká více nehod, pádů a zranění. Většina lékařů a zdravotnického personálu si tak ani v létě neodpočine.


Reklama

„Během letních měsíců jako červen, červenec a srpen evidujeme úrazy ve zvýšené míře,” potvrdil Vladimír Švába, vedoucí operátor královéhradecké záchranky.

Jízda na kolech, na bruslích nebo zábavní parky. Asi nikoho nepřekvapí, že to jsou nejčastějších okolnosti pro vznik úrazu. Vážná zranění se ale stávají ve velké míře i na obyčejných trampolínách.

„Děti skáčou ve skupinách a často nestejné hmotnostní kategorie, takže se stává, že třeba někdo někoho přisedne. To je teď náš vděčný zdroj,” prohlásil Jindřich Preiss, zástupce primáře na oddělení dětské chirurgie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Vůbec nejčastějším úrazem jsou zlomeniny horních končetin. Ruka v sádře dokáže krásné slunné dny pěkně otrávit, a to na dost dlouho. „Nejběžnější zlomeniny zaberou zhruba tři až čtyři týdny, ale ty, které musíme třeba operovat nebo jsou více posunuté či vnitrokloubní, trvají dvakrát až třikrát déle,” řekl Preiss.

V létě je častý také výskyt popálenin. Ty se nejvíce týkají těch nejmenších dětí, hlavně batolat. „Jakmile se objeví puchýře nebo je rozsah u malých dětí větší než pět procent, přičemž jedno procento je zhruba dlaň toho pacienta, tak je potřeba zajít k lékaři,” upozornil Jindřich Preiss.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy střední Čechy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu