Reklama

Zemědělci se bojí: Bylo málo srážek! Dotkne se to cen potravin?

  • 13. května 2018,
  • 15:01,
  • Trutnov,
  • Gabriela Mlynka

východní Čechy – Milovníci teplého počasí jásají, o to méně nadšení jsou zemědělci. Vlivem trvalého sucha vysychají některé vodní toky a zákonitě také trpí úroda. Paradoxní je, že případný silný déšť by současnou situaci mohl ještě zhoršit. Na cenách potravin v obchodech by se ale problémy se suchem projevit neměly.


Reklama

„Zejména v jihovýchodní části Pardubického kraje se na menších tocích projevuje současný stav srážek. Jedná se například o Třebovku a Loučnou, kde na některých místech je podkročena hladina průtoku, který nyní platí pro 355 dní v roce,” říká mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Nejedná se však o kritickou situaci. V posledních dnech totiž doznělo jarní tání v oblasti Krkonoš a Jizerských hor. „V Královéhradeckém kraji zatím nejsou nějaké problémy. Ten Pardubický je na tom hůř,” informuje Bendová.

Sucho trápí hlavně zemědělce, které už připravilo o podstatnou část úrody. Předpověď počasí sice hlásí na následující dny déšť, i ten ale může být na škodu. Ztráty, které vlivem sucha vznikly, se už totiž dohnat nepodaří, a navíc hrozí další problémy.

„Jestli s bouřkami přijdou nějaké kroupy, tak je to další snížení výnosů, a jestli nepřijde déšť, tak výnosy budou tak tristní, že jsme to za poslední roky vlastně nezažili,” konstatuje Jiří Hladík, který pěstuje ozimé plodiny.

Podle něj nehrozí, že by se současné potíže měly odrazit na cenách v obchodech, takže běžný spotřebitel nic nepozná. „Velkoobchodní ceny pro pekárny se odvíjejí od cen na burze,” podotýká Hladík s tím, že zemědělce mnohem více trápí například nedostatek pracovních sil v oboru a s tím související nárůst platů. To už by prý vliv na ceny mít mohlo. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy střední Čechy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu