Reklama

Pálení čarodějnic: pozor na vítr a děti u ohně

Poslední dubnový den je v našich končinách neodmyslitelně spjatý s pálením čarodějnic. Při zapalování vater je potřeba dbát zvýšené opatrnosti. Velkou paseku může nadělat prudký vítr a pohlídat bychom měli zejména děti, které se budou kolem plamenů pohybovat.


Reklama

Filipojakubská noc a s ní spojené pálení čarodějnic je v České republice velice populární. Spousta lidí se tak v pondělí vydá k zapálené hranici. „Při pálení čarodějnic bychom si měli dát pozor na sílu a směr větru. Samozřejmě pokud budeme pálit v blízkosti lesa, tak minimální vzdálenost by měla být 50 metrů od něj,” upozorňuje Vendula Horáková, mluvčí HZS Pardubického kraje.

Nezapomínejte ale ani na své děti, které se k otevřenému ohni rády přibližují. Jiskra totiž může přeskočit i na oblečení, které v lepším případě jen propálí, ale v horším může způsobit velké popáleniny.

Vyvarujte se i odhazování hořlavých látek v blízkosti zapáleného ohniště. „Pokud už je oheň zapálen, tak neodhazujeme žádné tlakové nádoby, to znamená lahvičky od sprejů, laků na vlasy, barvy a podobně,” podotkla Horáková s tím, že v Pardubickém kraji nebývá pálení čarodějnic problémem. Každá vatra je pod dohledem dobrovolných hasičů. Po skončení celé akce je nutné oheň uhasit a ohniště zasypat hlínou nebo zalít vodou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy střední Čechy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu