Reklama

Jak se chovat při dopravní nehodě? Pomoci může i aplikace

Účastníkem nebo svědkem dopravní nehody se během života stane takřka každý. Čím je nehoda vážnější, tím obezřetněji by všichni zúčastnění měli postupovat. Při poskytování první pomoci je třeba myslet i na sebe. K urychlení a zpřesnění zásahu záchranné služby vydatně pomůže aplikace v mobilním telefonu.


Reklama

Účastník nehody i její svědek má zákonnou povinnost poskytnout první pomoc. Důležité je provádět ji s rozumem a nenapáchat ještě více škody. „V první řadě je potřeba myslet na své vlastní bezpečí, to znamená veškeré úkony, které budeme provádět, děláme s rozmyslem, abychom sebe nebo svoji rodinu nevystavili nebezpečí, což platí zejména u nehod na dálnici,” říká Ivo Novák, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Samozřejmostí je v případě vážnější nehody volání na tísňovou linku, pomoci může i aplikace v telefonu. „Doporučujeme nainstalovat aplikaci Záchranka, jejímž prostřednictvím v závislosti na kvalitě dat, které máme v telefonu, operační středisko ztotožní místo volající, takže všechno to je přesnější a celá akce se urychlí,” informuje Novák.

Je-li na místě více zraněných, je třeba v prvé řadě věnovat pozornost životu ohrožujícímu krvácení. Důležité je povšimnout si také osob, které mlčí, ty většinou pomoc potřebují nejvíce a nejrychleji.

Pokud jde o menší nehodu, není třeba volat policii. „Účastníci dopravní nehody mají povinnost zavolat policii v případě, že dojde ke zranění nebo usmrcení osoby, pak také v případě, že dojde ke škodě na vozidle přesahující 100 tisíc korun, dále v případě, že by sami nebyli schopni zajistit plynulost pozemních komunikací, a také pokud způsobili škodu třetí osobě,” vyjmenoval Ondřej Moravčík, tiskový mluvčí Policie České republiky Královéhradeckého kraje.

Na nehodu jsou účastníci povinni upozornit ostatní výstražným trojúhelníkem. Ten umístí v obci 50 metrů od místa nehody a na dálnici pak 100 metrů. Další povinností je učinit veškerá opatření k tomu, aby nebyl ohrožen nikdo další. Pokud řidič vystupuje z auta, musí mít reflexní vestu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy střední Čechy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu