Reklama

Jak se chovat k osobám s autismem? Projděte si 10 základních rad

Druhý dubnový den, to nejsou jen pomlázka, vajíčka a beránci, ale také Mezinárodní den porozumění autismu. Pod heslem „Rozsviťme se modře” se do podpory zapojují lidé i insitutuce po celém světě. Porucha autistického spektra (PAS) se projevuje už v raném dětství a v České republice jí trpí v různých stupních až 250 000 lidí. Mezi známé autistické poruchy patří Rettův nebo Aspergerův syndrom.

Reklama

Poruchy autistického spektra patří k nejzávažnějším poruchám dětského mentálního vývoje a výrazně ovlivňují fungování v běžném životě. Frekvence symptomů a tíže poruchy se u každého člověka naprosto liší. Symptomy se kombinují v nesčetných variantách, proto nenajdeme dvě děti s totožnými projevy. Jaké jsou ty projevy? Nezájem o okolí, opožděný vývoj řeči, špatný oční kontakt, absence sociálního úsměvu či záchvaty vzteku.

Projděte si 10 rad, jak se k osobám s autismem chovat:

  1. Předvídatelné chování – Vyvarujte se situací, kdy se i s dobrými úmysly dotknete ramene člověka s autismem, aniž by věděl, že se tak chystáte učinit.
  2. Plánované chování – Popište člověku s autismem, co se bude dít, pomůže mu to v orientaci.
  3. Nezvyšovat hlas! – Lidé s autismem mívají citlivější sluch. I silnější hlasový projev může zablokovat komunikaci.
  4. Jednoznačné otázky – Otázky pokládejte srozumitelně tak, aby se na ně dalo odpovědět ano, nebo ne. Vyvarujte se pokládání více otázek najednou.
  5. Jednoduchá mluva – Krátké věty a žádné odbíhání od tématu. Člověka s autismem není vhodné okouzlovat rozmanitovou slovní zásobou.
  6. Trpělivost – Trpělivost je základním předpokladem. Pokud člověk s autismem nereaguje, nemusí to znamenat, že nechce odpovědět, třeba si jen rozmýšlí odpověď.
  7. Opakování otázky – Pokud autista rozumí a přesto se nevyjadřuje, je možné, že si kvůli panice nemůže rozmyslet odpovědět. Nebojte se otázku zopakovat.
  8. Co se stalo? – Člověk s autismem může dočasně ztratit krátkodobou nebo střednědobou paměť. Pomoci může popis toho, co se za poslední dobu stalo.
  9. Nekoukat do očí – Pohled do očí může u osoby s autismem způsobit nejistotu nebo paniku.
  10. Vyjádřit pochopení – Není dobré říkat fráze, ale vyjádření účasti, jako třeba „chci vám pomoci”, není rozhodně na škodu.

Zdroj: www.mpsv.cz

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy střední Čechy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu