Reklama

Hořící nákupní centrum je past. Hasiči je pravidelně kontrolují

V souvislosti s rozsáhlým požárem obchodního centra v ruském městě Kemerovo se nahlas mluví o nedostatečných opatřeních, která měla tragickým následkům v uzavřeném objektu zabránit nebo je alespoň snižovat. Jak jsme na tom s požární bezpečností u nás? Nákupní centra jsou podle hasičů jedna z nejrizikovějších míst, a proto každoročně provádějí velké množstí i opakovaných kontrol.

Reklama

Představte si situaci, kdy nakupujete v nákupním centru a najednou zde vypukne požár. Zavládne panika a všichni budou hledat cestu ven. Nákupní centra většinou nemají okna, takže se budete muset spolehnout jen na šipky značící únikové východy. V záplavě reklam a upoutávek na zboží jsou tyto značky ale jen těžko rozpoznatelné, pokud nejsou zakryty úplně. Únikové cesty jsou často zaskládány nabízeným zbožím, a pokud se vám přece jen podaří dostat k únikovému východu, může se stát, že bude zatarasený nebo dokonce zamčený, někdy i na pevný řetěz.

Všech těchto rizik si jsou hasiči vědomi a to, že jsou nákupní centra jedna z nejrizikovějších míst, moc dobře vědí. Proto také každoročně provádějí velké množství kontrol.

Pokud budete v nákupním centrum, pak si můžete být jisti, že hasiči byli u toho, když se objekt projektoval, a dbali na to, aby v případě požáru všechny přítomné co nejlépe ochránili. Každý drobný detail je předem velmi dobře promyšlen a propracován. Nad hlavami jsou hlásiče požáru, automatické hasicí zařízení a odvody kouře a tepla. Správně vyprojektované a označené únikové cesty zajistí možnost rychle opustit objekt a dostat se do bezpečí.

Všechny tyto prvky hasiči pravidelně kontrolují. V loňském roce bylo po stránce požární bezpečnosti posouzeno v celé republice 80 000 objektů. Smutnou statistikou je, že pouze cca 23 % jich bylo bez závad. Mezi nejčastější nedostatky provozovatelů patří nefunkčnost požárně bezpečnostních zařízení, neoznačení čísla tísňového volání, neexistence požárního evakuačního plánu, neoznačení nouzových východů či neprůchodnost únikových cest a komunikačních prostor. Zejména poslední dvě pochybení již nejednou v minulosti způsobila lidská neštěstí a ztráty na životech.

Díky pravidelně prováděným kontrolním akcím a opatřením přijatým k jejich nápravě si Česká republika v oblasti požární ochrany a vůbec aktivit Hasičského záchranného sboru České republiky ve srovnání se zahraničím stojí velmi dobře. Česko má například jeden z vůbec nejnižších přímých podílů škod způsobených požáry na hrubém domácím produktu na světě.

Zdroj: Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy střední Čechy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu