Reklama

Silničářský areál ožije Dědečkovou výstavou

  • 10. července 2023,
  • 9:34

Pardubický areál Správy a údržby silnic Pardubického kraje je poměrně velmi rozsáhlý. Vedle administrativních budov a technického zázemí, kde jsou garáže a dílny pro techniku, je tu kvůli rozdělení vedením vysokého napětí řada volných ploch. Neleží ale ladem, čas od času najdou více než prospěšné využití. Každoročně se tu pořádá oblíbený Silniční veletrh, sjíždí se sem i mistři volantu, kteří nás dokonce reprezentují na mistrovství v rámci zemí V4. A v červenci rozlehlý prostor hostí také oblíbenou Dědečkovu výstavu.

Reklama

Tu sice silničáři sami nepořádají, jejich areál ale poskytuje prostor jejímu už osmému ročníku. „Dědečkova výstava je totiž tématicky velice příbuzná tomu, co je předmětem naší činnosti,“ vysvětluje důvody spolupráce ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec, který je sám se svými kolegy pravidelným návštěvníkem akce. „Navíc takové akce jsou prostředkem, jak naše areály oživit a zároveň je to i určité komerční naplnění majetku Pardubického kraje.

VŮNĚ STARÝCH STROJŮ

Co to ale vlastně Dědečkova výstava, která se letos v doubravickém silničářském areálu koná v sobotu 15. července, je? Proč si na ni každoročně nacházejí už od rána cestu stovky návštěvníků a není problém ji naplnit ani vystavovateli? Stručně řečeno je to výstava historických strojů, tedy takových, které používali ke své každodenní práci naši předci. Velký prostor tu dostává historická zemědělská technika. Především traktory, a to včetně unikátních kousků. Divácky velmi atraktivní jsou také stabilní motory. Nechybí ani klasičtí autoveteráni nebo motocykly z dob, kdy jednostopá vozidla na silnicích dominovala. Ač by se zdálo, že k prázdninové sobotě patří spíš klid někde u vody, rachot agregátů a brumlání parních strojů táhne jako magnet návštěvníky všech generací. Od těch, kteří některé stroje pamatují ještě v provozu, po ty, pro které je Dědečkova výstava oživlým muzeem. „Láká je sem právě ta historie. To, že naši předkové takový motor navrhli na rýsovacím prkně, postavili a ono jim to krásně fungovalo a funguje to dodnes,“ říká organizátor Dědečkovy výstavy a sběratel Tomáš Doležal. „Tehdy se na materiálu nešetřilo, jsou to těžké kusy železa, se kterými se nadřeme. Když to dáte dohromady, tak to zahřeje na srdíčku.“ Rozdíl oproti současné technice vidí Doležal v její výdrži. Zatímco dnešní motor ponechaný v kopřivách se za pár let hodí jen do sběru, staré stroje i po desítkách let v zapomnění stačí s trochou šikovnosti a úsilí přivést zpět k životu. A to vnímají i návštěvníci výstavy, které mašiny osmi desítek vystavovatelů přivádějí k údivu.

OD TRAKTORU K MÁSELNICI

Když Tomáš Doležal před lety, po dlouhém období objíždění podobných výstav v Evropě, Dědečkovu výstavu začal organizovat, netušil, do jakých rozměrů se rozroste. A překvapilo to i její hostitele, tedy silničáře. „Člověk si myslí, že už to lepší být nemůže, ale opak je pravdou. Každý další ročník má nějakou přidanou hodnotu,“ potvrzuje šéf silničářů Miroslav Němec. „Velmi oblíbená je odpolední spanilá jízda veteránů, traktorů a zemědělské techniky.

Vystavovatelů by na letošním osmém ročníku mělo být opět kolem osmdesáti, počet návštěvníků se v posledních letech pohybuje kolem tisícovky. „Bude tady Svoboda Traktor Klub, který dorazí se svým šapitó, jak bych to tak nazval, kde bude k vidění historie firmy Svoboda,“ vyjmenovává pořadatel Dědečkovy výstavy Tomáš Doležal. „Přijedou vystavovatelé z celé naší republiky, ze Slovenska, z Nizozemí, vystavovatelé se stabilními motory, dorazí autoveteráni. Účast přislíbil i umělecký kovář nebo sběratel historických motorových pil a sběratel odstředivek a máselnic.

Součástí Dědečkovy výstavy bude, jako už tradičně, také tématická burza. Vystavovatelům se silničářský areál otevře už v šest hodin ráno, první návštěvníci budou moci dorazit na desátou hodinu. Podporu a záštitu nad akcí poskytl Pardubický kraj, Magistrát města Pardubice, Městský obvod Pardubice VII, konkrétně senátor a první náměstek hejtmana Pk Michal Kortyš, radní Pk pro zemědělství a venkov Miroslav Krčil, náměstkyně primátora Statutárního města Pardubice Jiřina Klčová a starosta Městského obvodu Pardubice VII Jan Rejda.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu