Reklama

Kůrovec řádí i v Pardubickém kraji, vyskytuje se třikrát více!

  • 15. září 2018,
  • 9:00,
  • Pardubice,
  • Michaela Valúchová

Pardubický kraj – Kůrovec trápí lesy po celé zemi a jejich správci hledají cestu, jak se škodlivými brouky bojovat. Pardubický kraj patří mezi ty šťastnější regiony, protože situace zde ještě nedosáhla kalamitního stavu, přesto je hejtmanství na pozoru.


Reklama

Pardubický kraj patří mezi ty regiony, které nejsou zasaženy kalamitním stavem. Oproti loňskému roku se ale situace výrazně zhoršila. „V našem kraji došlo až ke trojnásobně zvýšenému výskytu kůrovce oproti minulému roku, takže to nelze brát na lehkou váhu,” upozorňuje krajský radní Václav Kroutil.

Hejtmanství má v plánu jednat s ministrem zemědělství o novém dotačním programu. Ten by měl pomoci většímu zasakování vody v lesním hospodářství, což je úplná priorita v léčbě kůrovcové kalamity. „Na takový dotační titul je nutná notifikace Bruselu,” podotýká Kroutil.

Většina lesů spadá pod správu Lesů České republiky. Pardubický kraj vydal několik informačních zpráv, které jsou určeny soukromým vlastníkům. Zájemci je naleznou na webových stránkách www.pardubickykraj.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu