Reklama

Konečně! Larischova vila se dočká opravy za 70 milionů korun

  • 16. září 2018,
  • 9:00,
  • Pardubice,
  • Michaela Valúchová

Pardubice – Těžko by někdo v této ruině někdo hledal pietní místo. Historii Larischovy zchátralé vily dnes už ani mnozí Pardubáci neznají. Vilu a přilehlý Zámeček, který sloužil jako popraviště, rozdělila dokonce fabrika. A z pohledu na celý stav tohoto areálu je úzko nejen historikům. Konečně to ale vypadá, že se vila dočká rekonstrukce.


Reklama

„Československá obec legionářská nám představila projekt a částka potřebná k opravě vily je kolem 70 milionů korun. Stát se rozhodl, že na to přispěje přibližně 40 miliony, Pardubický kraj přidal dalších 15 milionů, a tak zbývalo ještě 15. Rozhodli jsme se, že zkusíme prosadit koncept, aby je doplnilo město,” řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

V naprosto havarijním stavu byla věžička Larischovy vily, té už dokonce hrozilo zřícení. Dále stavbu trápila dřevomorka. Oba tyto problémy jsou už naštěstí vyřešeny a může se začít s celkovou rekonstrukcí.

„Zámeček bude uveden do původního stavu, počínaje sklepením až po věž. Navíc vznikne taková přístavba s multifunkčním sálem pro pořádání akcí,” přiblížil František Bobek, vedoucí realizačního týmu Československé obce legionářské.

V areálu se chystá několik projektů. První se bude zabývat vlastní historií Zámečku, další část expozice bude věnována Ležákům. A nebude chybět výstava věnovaná domácímu odboji.

„Všechny to závisí na tom, jak se podaří jednání ohledně financování. Dokumentaci máme hotovou a čekáme jen na stavební povolení. Během tří let by měla být revitalizace celého objektu hotová,” podotkl Bobek.

Za druhé světové války bylo v areálu Larischovy vily během 19 dnů zabito 194 lidí převážně z Pardubicka. 24. červen 1942 byl vyhrazen pro popravu obyvatel obce Ležáky. Obyvatelé této vesnice včetně dětí byli před popravou vězněni a vyslýcháni v rozsáhlém sklepení. Děsivá historie zámečku by brzy měla dnešní společnosti sloužit jako memento.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu