Reklama

Hejduk, Hašek, Bartek. Pamatujete si pardubické hokejové mistry?

  • 15. srpna 2018,
  • 19:21,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice – Hokejové Dynamo Pardubice pořádá od čtvrtka do neděle turnaj s názvem Memoriál Zbyňka Kusého, který je nejen důležitým zápasovým testem, ale zároveň vzpomínkou na někdejšího generálního manažera. Pod jeho vedením získaly Pardubice v letech 2005, 2010 a 2012 mistrovské tituly. Pamatujete si ještě hráče, kteří v červenobílém dresu zvedali pohár nad hlavu?

Reklama

Pardubičtí hokejisté nastoupí na Memoriálu Zbyňka Kusého ve speciálních dresech. Ty na sobě kromě motivů na počest legendárního manažera ponesou také jména hokejistů, kteří se zasloužili o zisk mistrovských titulů v letech 2005, 2010 a 2012. Zájemci si budou moci dresy následně vydražit.


PSALI JSME: Dynamo si Kusého připomene i na dresech. Ty pak půjdou do dražby

PSALI JSME: Memoriál Zbyňka Kusého startuje už ve čtvrtek! Jaký je harmonogram?


Zlaté roky pod Kusého vedením si mohou fanoušci Dynama připomenout zejména při slavnostním zahájení memoriálu, které je na programu už zítra od 18:45, tedy před zápasem Pardubic proti Slovanu Bratislava. Lehkou ochutnávku nabízí tento článek. Pamatujete si hráče, kteří zvedali zlatý pohár nad hlavu? 

Sezona 2004/2005

Sezonu významně poznamenala výluka NHL, díky které se na tuzemských kluzištích proháněli ti nejlepší (nejen) čeští hokejisté. Těžila z toho i reprezentace, která na mistrovství světa ve Vídni získala po čtyřech letech zlaté medaile.

Z nejlepší hokejové soutěže světa do Pardubic dorazila čtveřice posil – Jan Bulis, Milan Hejduk, Aleš Hemský a Michal Rozsíval. Po strašidelném startu do sezony, po kterém odstoupil trenér František Výborný a nahradil ho Vladimír Martinec, se Pardubice postupně rozjely k parádním výkonům a do play off šly ze třetího místa. Naprosto unikátní věc se povedla trojici Michal Mikeska, Milan Hejduk a Jan Bulis, kteří v tomto pořadí obsadili první tři místa v hodnocení produktivity.

Největší fušku v play off zvládli pardubičtí hokejisté hned ve čtvrtfinále, kdy houževnaté Kladno zlomili až v sedmém utkání. Pak už šlo všechno poměrně hladce. V semifinále Pardubice dovolily Liberci pouze jedinou výhru a finále se Zlínem už bylo zcela jednoznačné. Po vítězství 4:0 na zápasy slavili pardubičtí hokejisté po 16 letech mistrovský titul, čtvrtý v historii klubu. Aleš Hemský se stal se 14 body nejproduktivnějším hráčem play off.

Soupiska Pardubic: Alexandr Hylák, Jaroslav Kameš, Ján Lašák, Petr Čáslava, David Havíř, Tomáš Linhart, Petr Mudroch, Andrej Novotný, Tomáš Pácal, Michal Rozsíval, Jan Snopek, Tomáš Blažek, Jan Bulis, Jiří Cetkovský, Tomáš Divíšek, Jiří Dopita, Milan Hejduk, Aleš Hemský, Jan Kolář, Lubomír Korhoň, Petr Koukal, Ladislav Lubina, Michal Mikeska, Ľubomír Pištek, Petr Průcha, Tomaž Razingar, Tomáš Rolinek, Jan Starý, Petr Sýkora, Michal Tvrdík.

Sezona 2009/2010

Na další mistrovský titul čekaly Pardubice pět let. Už před sezonou poutal tým velkou pozornost, protože návrat domů ohlásil nejlepší brankář historie Dominik Hašek. Ne každý pětačtyřicetiletému gólmanovi věřil, ale Hašek se postupně dostal do skvělé formy, kterou potvrdil zejména v play off, a dovedl tým k historicky pátému titulu.

Pardubice po celou sezonu podávaly nesmírně vyrovnané výkony a do čtvrtfinále play off postoupily ze druhé pozici. Nad jejich síly byla jen suverénní Plzeň. V play off se pak pardubickým hráčům povedla nevídaná věc…

V prvním čtvrtfinálovém zápase sice podlehli Třinci, ale byla to zároveň jejich poslední porážka v play off sezony 2011/2012. Od té chvíle Pardubice vyhrály 12 zápasů v řadě, když po čtyřech vítězstvích nad Třincem nepřenechali jedinou výhru v semifinále Liberci a naději nedali ani ve finále Vítkovicím. Pátý mistrovský titul vystřelil zlatým gólem v prodloužení čtvrtého zápasu Radovan Somík. Slavný Dominátor přidal do své sbírky třetí mistrovský titul s Pardubicemi.

Soupiska Pardubic: Dominik Hašek, Vladislav Koutský, Martin Růžička, Petr Čáslava, David Havíř, Jeff Jillson, Václav Kočí, Jan Kolář II, Aaron Mackenzie, Kevin Mitchell, Jakub Nakládal, Aleš Píša, Jan Buchtele, Jiří Cetkovský, Jan Kolář I, Petr Koukal, Robert Kousal, Lukáš Nahodil, Adam Pineault, Libor Pivko, Daniel Rákos, Radovan Somík, Jan Starý, Petr Sýkora, Rastislav Špirko a Tomáš Zohorna.

Sezona 2011/2012

K titulu v roce 2011/2012 vedla možná nejnáročnější cesta. Pardubice po odchodu Haška do ruského Spartaku Moskva vsadily na Martina Růžičku, který se své role zhostil doslova mistrovsky. Kompaktní tým spoléhal zejména na sehraný útok s Koukalem, Kolářem a Starým či na slovenského střelce Bartka. O slovo se vehementně hlásili také nynější reprezentanti Radil, Zohorna či Kousal.

Základní část zakončily Pardubice na třetím místě za Spartou a Plzní, a ve čtvrtfinále tak narazily na Vítkovice. A došlo na obrovsky dramatickou bitvu, kterou rozhodlo až prodloužení sedmého zápasu. Ještě půl minuty před koncem základní hrací doby prohrávaly Pardubice 3:4, ale pak se při hře bez brankáře prosadil Bartek a v prodloužení zařídil postup do semifinále Rákos.

V semifinálové sérii s Libercem musely Pardubice dvakrát dotahovat náskok soupeře, ale třemi vítězstvími v řadě si zařídily postup do finále. V něm je čekalo rozjeté Brno. Kometě se v úvodu série dařilo více, vedla 2:1 na zápasy, avšak Pardubice urvaly klíčový čtvrtý zápas v nájezdech a poté dvěma výhrami za sebou otočily sérii zcela na svou stranu. Zlatou tečku za sérií udělalo vítězství 5:1 v Brně.

Soupiska Pardubic: Martin Růžička, Dušan Salfický, Vladislav Koutský, Aleš Píša, Václav Kočí, Vladimír Sičák, Jan Kolář II, Václav Benák, Casey Borer, David Havíř, Marek Drtina, Jan Klobouček, Martin Bartek, Jan Starý, Radovan Somík, Tomáš Zohorna, Jan Kolář I, Petr Koukal, Daniel Rákos, Lukáš Radil, Jiří Cetkovský, Jan Buchtele, Robert Kousal, Jan Semorád, Corey Elkins, Jaroslav Markovič, Lukáš Nahodil a Martin Šagát.

Foto: HC Dynamo Pardubice

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu