Reklama

Kulturní instituce Pardubického kraje připomenou srpen 1968

  • 10. srpna 2018,
  • 10:40,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice – Zanedlouho si nejen východní Čechy připomenou události ze srpna 1968. I když přímých pamětníků je v roce 2018 stále ještě mnoho, vyrostly nové generace, pro které je to už dávná historie. Proto kulturní instituce Pardubického kraje připravily projekty, programy a výstavy, které přelomovou dobu před 50 lety přiblíží v souvislostech především mladým lidem.

Reklama

„Vstup okupačních vojsk, který poznamenal naši zemi na dlouhá desetiletí, musí být trvalou součástí naší historické paměti. Teď, téměř 30 let po změně režimu v roce 1989, si mnoho mladých lidí ani neuvědomuje, jak se v tehdejším Československu v létě 1968 lidem změnil život,” konstatuje Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje.

Za oknem mrazilo srpnové slunce…

Regionální muzeum v Litomyšli oslovuje návštěvníky už od začátku června výstavou Za oknem mrazilo srpnové slunce… První část výstavy představuje období pražského jara a jeho násilné ukončení invazí armád států Varšavské smlouvy 21. srpna 1968. Ukazuje především unikátní snímky místních fotografů Milana Dvořáka, Josefa Kuty a Miroslava Škrdly, kteří zachytili dobovou společenskou atmosféru i vojenskou techniku projíždějící městem. Její součástí je i desetiminutový filmový snímek Zdeňka Chlebouna, který zachycuje situaci ve městě v několika následujících dnech po invazi.

Druhá část výstavy je věnována životnímu stylu 60. let. V pohodlí obývacího pokoje, obklopeni dobovým designem, se můžete přenést do srpna roku 1968. Nebo si jen, bez ohledu na politické události, zavzpomínat na „zlatá šedesátá“. Na výstavu zve i virální video na facebooku muzea i Pardubického kraje.

Dědečku, proč přijely ty tanky?

Regionální muzeum v Chrudimi přišlo s projektem na zmapování vzpomínek přímých svědků událostí roku 1968 a rodin postižených následnou perzekucí na Chrudimsku. Do projektu zapojují zejména žáky 8. tříd základních škol a studenty gymnázií a středních škol chrudimského regionu. Studenti ve svých rodinách a okolí zjišťují, jak srpnové události ovlivnily životy jejich blízkých nebo sousedů. Muzeum jim poskytuje odbornou a poradenskou činnost a v případě objevení filmových nebo fotografických materiálů, zprostředkovává jejich digitalizaci. Účastníkům pak zapůjčuje do škol i putovní výstavu vztahující se k událostem 21. srpna1968.

Odraz událostí v literatuře i hudbě

Několik tematických výstav připravila i Krajská knihovna v Pardubicích. Ve studovně se můžete podívat na ukázky dobového regionálního tisku, ukázky z proklamací, výzev a plakáty ze srpnové okupace v roce 1968 na Pardubicku. V oddělení beletrie a odborné literatury naleznete výběrové výstavky knih, které odrážejí rok 1968 a dobu normalizace v literární tvorbě a v odborné literatuře.

Hudební oddělení připravuje besedu se žáky a studenty s názvem "Poselství mimořádného roku". Jedná se o pásmo komentovaných zvukových ukázek, které zahrnuje ukázky z hudební a literární tvorby, vztahující se k letům 1968 - 71. Obsahuje úryvky písní (Pilarová, Neckář, Kryl, Kubišová, Černoch aj.), úseky scének a povídek (Šimek, Grossmann, Menšík, Lasica, Satinský i mediálního zamyšlení (Werich).

Sovětská armáda ve Vysokém Mýtě

Jedna z největších okupačních sovětských vojenských posádek sídlila po roce 1968 ve Vysokém Mýtě. To je téma pro Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě. V současné době zpracovává vzpomínky pamětníků také studentka místního gymnázia a kromě výstavy Vysoké Mýto okupované bude osmičkám v regionu věnováno také další číslo Muzejního postilionu.

Rok 1968 ve sbírkách VČM

Na facebooku Východočeského muzea v Pardubicích bude od 15. srpna vycházet seriál „Rok 1968 ve sbírkách VČM“. V jednotlivých medailoncích budou prezentovány předměty, fotografie či tištěné materiály z období okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Foto: Pardubický kraj/Regionální muzeum v Litomyšli

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu