Reklama

Léta chátrání jsou snad u konce. Areál Tesly čeká nový život

  • 9. července 2018,
  • 13:50,
  • Pardubice,
  • Gabriela Mlynka

Pardubice – Kdysi Tesla v Kyjevské ulici zaměstnávala až 1500 lidí, ale po revoluci výroba zanikla a od té doby areál naproti krajské nemocnici chátrá. Město v něm dělá jen udržovací práce. Nyní ale svitla velká naděje, že se nevzhledný brownfield promění v příjemní místo k životu.


Reklama

Areál někdejší Tesly v ulici Kyjevská už několik není není zrovna v nejlepším stavu. Místo se prakticky nevyužívá a chátrá. „Je to stará továrna, která se postupně rozpadá. Město tam dělá jen zabezpečovací práce,” potvrzuje Helena Dvořáčková, náměstkyně primátora Pardubic.

Proměna zabere několik let, ale místo bývalé fabriky by měly vyrůst byty i obchody. K místu je také zapotřebí vybudovat dopravní napojení. Město už proto vyhlásilo soutěž o budoucího majitele chátrajícího areálu. „Vítězem dvoukolové soutěže je firma Linkcity, která dostane areál do pronájmu, a až doloží právoplatné územní rozhodnutí, tak teprve potom začne systém prodeje,” oznámila Dvořáčková.

Co s místem plánuje nový investor? „Vytvořili jsme studii smíšeného území pro bydlení, komerci a služby. Zároveň jsme splnili podmínky a v souladu se zadáním vytvořili dopravní napojení,” řekl Marin Minařík, manažer vítězné firmy Linkcity Czech Republic.

V místě vznikne také příjemný prostor pro setkávání budoucích rezidentů. A protože v dnešní době většina obyvatel Pardubic postrádá zeleň, měl by zde být i prostor s kouskem přírody.

Stavět se ovšem hned tak nezačne, celý proces je nejprve potřeba vyřešit formálně. „První stavební práce by měly začít v polovině roku 2021 s tím, že budou probíhat ve třech etapách, a konečný termín máme stanovený na rok 2024,” dodal Minařík.

Tesla Kyjevská

Vznik areálu Kyjevská, tehdy jako pobočky podniku Telegrafia, se datuje k roku 1922, přičemž se v dalších letech ještě rozrůstal. Po druhé světové válce zde sídlila firma Tesla, která zaměstnávala až 1500 lidí. Výroba v továrně zanikla kolem roku 1992. Na území areálu je 10 objektů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu