Reklama

Svatojakubská cesta: z Pardubic až do Santiaga de Compostela

  • 6. července 2018,
  • 8:41,
  • Pardubice,
  • Michaela Valúchová

Pardubice – Asi každý z nás občas zatouží hodit všechno za hlavu. Srovnat si myšlenky v hlavě a přitom poznat krásy jiné země. Přesně tohle zažívají poutníci na Svatojakubské cestě do Santiaga de Compostela. Východočeská stezka vede nově přímo z Pardubic.


Reklama

Pardubický kraj bývá kritizován za slabý cestovní ruch. Když se proto objevila možnost vést Svatojakubskou cestu i přes Pardubice, hejtmanství neváhalo.

„Já doufám, že poutníci si najdou čas a půjdou touto Východočeskou trasou. Doufám, že se zastaví tady na pardubickém zámku, podívají se do Kladrub a budou pokračovat směrem na Kutnou Horu,” říká hejtman Martin Netolický.

Východočeská trasa Cesty svatého Jakuba, jak se pouť také nazývá, vychází z polského města Krzeszów a na naše území vstupuje u obce Zdoňov. Končí pak napojením na Jihočeskou trasu za Kácovem. Celá cesta až do Santiaga se dá ujít přibližně za tři měsíce.

„Když se z poutě vrátíte, tak zjistíte, že jste trošku jiní. Jinak přemýšlíte, jinak se vám poskládá Evropa a jinak se vám poskládají kořeny, ze kterých jsme vyšli. Zjistíte, že ta cesta je jako život, že je vlastně jen o vás,“ vypráví Olga Jankovcová, předsedkyně spolku Ultreia, který poutě organizuje.

Trasa je značena symbolem mušle, který má růžky. Skutečná mušle se reálně nachází pouze v Galícii, takže si ji poutníci odnášejí jako trofej ze svých cest. „Tímto symbolem bude poutník provázen po celou Východočeskou trasu,” dodal hejtman Netolický.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu