Reklama

Pardubický kraj se připravuje na možný výskyt koronaviru

  • 26. února 2020,
  • 9:41,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubický kraj – Zákeřný koronavirus dorazil z Asie do Evropy a na vzniklou situaci tak začínají reagovat samosprávy po celé zemi. Pardubický kraj v úterý uspořádal mimořádnou poradu za účasti krajské hygienické stanice a ve spojitosti s hrozbou nákazy vznikne epidemiologická komise. Hejtman Martin Netolický také navrhl vyčlenit z rozpočtu kraje 10 milionů korun pro nákup ochranných pomůcek

Reklama

Nákaza koronavirem se objevila už v Chorvatsku, Itálii i nedalekém Rakousku. Dá se očekávat, že brzy dorazí i do naší země. Odpovědné instituce se tak začaly hrozbou intenzivně zabývat. 

„Pro tuto chvíli platí, že pokud by byl jakýkoliv pacient pozitivní, tak bude okamžitě zajištěn převoz do Nemocnice Na Bulovce v Praze,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Hejtmanství zároveň připravuje řadu opatření ve školách, nemocnicích i sociálních zařízeních. „Ve středu proběhne jednání s bezpečnostními tajemníky měst. Zároveň musíme nadefinovat skladovací prostory pro případný hromadný nákup ochranných pomůcek. Pro tuto chvíli jsme připraveni z krajského rozpočtu vyčlenit 10 milionů korun,“ řekl hejtman.

Brzy by se také měla rozjet osvětová akce. Kraj bude do svých institucí distribuovat informační letáky týkající se základní hygieny.

Klíčovou roli může mít v případě propuknutí nákazy Nemocnice Pardubického kraje. I ta přijala několik opatření. „Stanovili jsme pravidla pro jednotlivé nemocnice ve smyslu identifikace rizikového pacienta, stanovení způsobu vyšetřování podezřelých z nákazy, odběru biologického materiálu, izolace pacienta a používání stanovených ochranných prostředků,” uvedl generální ředitel krajských nemocnic Tomáš Gottvald.

Velké množství osobních ochranných prostředků jako respirátorů a obličejových štítů už nemocnice pořídila. Při vyšším počtu nemocných by byl v Pardubické nemocnici vyčleněn celý multioborový pavilon se 70 lůžky.

Ochrannými pomůckami jsou v tuto chvíli vybavení i policisté, zdravotničtí záchranáři a hasiči. Další kroky případně kraj podnikne po čtvrtečním jednáním Státní epidemiologické komise.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu