Reklama

V Pardubicích je 33 nových stojanů na kola. V plánu jsou tři stovky

  • 12. listopadu 2019,
  • 11:42,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice – Město Pardubice začalo s instalací nových stojanů na kola. Celkem jich v rámci akčního plánu v Pardubicích přibude 300. V minulých dnech bylo 33 stojanů instalováno na Karlovině, která je důležitým veřejným prostorem. Nahradily stávající zelené stojany, do nichž se kolo zamyká pomocí bezpečnostní vložky.

Reklama

„Ty bezpečnostní stojany nepřijdou nazmar. Budou instalovány v jiných částech města. Již máme vytipovaná místa, kam je umístíme,“ řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková s tím, že tyto stojany mají podle dosavadních zkušeností větší význam tam, kde cyklisté parkují kola dlouhodobě, například u univerzity. 

Radnice do centra nechala nainstalovat obdobné stojany, které jsou po rekonstrukci na třídě Míru a které se osvědčily i na náměstí Republiky nebo u nádraží. 

„Mají optimální rozměr pro opření kola a lze k nim snadno uzamknout rám kola. Je to ideální řešení pro krátkodobé parkování kola. Navíc chceme, aby mobiliář v centru města byl designově sjednocen, počítáme, že po skončení udržitelnosti přibudou stojany i na třídě Míru, kde je jich nedostatek,“ dodala náměstkyně.

Akční plán 300 stojanů pro Pardubice si klade za cíl zvýšit postupně ve městě s velkým počtem cyklistů počet kvalitních stojanů na jízdní kola. Město jimi veřejná prostranství v lokalitě vymezené ulicemi Arnošta z Pardubic, 17. listopadu, Masarykovo náměstí, Sukova třída, Smetanovo náměstí a Karla IV. vybaví postupně. 

Během pilotní etapy, kterou financoval městský obvod Pardubice I v rámci rekonstrukce chodníků, byly stojany, jeden vždy pro dvě kola, umístěny v ulicích Sladkovského a 17. listopadu a na náměstí Republiky. Nyní přišla na řadu Karlovina, následovat bude Smilova ulice a další.

„Stojany na Karlovinu přišly na 300 tisíc korun. Instalace dalších závisí na tom, jak budeme schopni nákup nových stojanů pokrýt finančně,“ uvedla náměstkyně. 

Po naplnění akčního plánu by mělo být v Pardubicích více než 600 parkovacích míst, v nichž lze bicykly bezpečně zamknout.

Foto: Město Pardubice

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu