Reklama

Pardubický Silniční veletrh plný novinek a zajímavostí

  • 10. září 2019,
  • 19:52,
  • Pardubice,
  • PR článek

Pardubice – V pořadí už 18. ročník mezinárodního Silničního veletrhu přilákal do Pardubic stovky návštěvníků. Na sedmdesát vystavovatelů prezentovalo materiály, stroje, technologie a dopravní prostředky v oboru silničního hospodářství a stavitelství. Nechyběly praktické ukázky, zajímavý doprovodný program a oficiálně tu odstartoval projekt „Tatra do škol“.

Reklama

„Veletrh, jehož jedním ze spolupořadatelů je naše příspěvková organizace Správa a údržba silnic Pardubického kraje, si za dobu své existence získal mezinárodní renomé. Svědčí o tom také množství zapojených institucí a odborníků,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.  

Silniční veletrh je určen pro firmy z oblasti silničního hospodářství, výrobce a dodavatele silniční techniky, stavebních materiálů a také automobilů a stavebních strojů. 

„Není náhoda, že se Silniční veletrh koná právě v našem kraji, který vždy v dopravě hrál, a i nadále hraje významnou roli. Děkuji organizátorům a také vystavovatelům za prezentaci produktů nových technologií, strojů, technik či materiálů. Veletrh je určitě místem inspirace, výměny zkušeností a navázání kontaktů,“ komentoval přínos Silničního veletrh náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.

Osmnáctý ročník mezinárodního Silničního veletrhu nabídl nejen prezentační prostory a teorii, ale také hned několik praktických ukázek. Návštěvníci mohli sledovat například pokládku asfaltové obalové směsi technologií Nadler, kdy je automobil i technologie řízena dálkovým ovládáním. V praxi se předvedly také nakladače, frézy na pařezy, štěpkovače apod. V rámci doprovodného programu byla k vidění například technika integrovaného záchranného systému, historické traktory, ale také vozidlo Tatra vítěze rallye Dakar Aleše Lopraise.

Zájem vyvolal i nový projekt Pardubického kraje a jím zřizované Střední školy automobilní Ústí nad Orlicí a společnosti Tatra Truck. Projekt „Tatra do škol“ je unikátním projektem v oblasti vzdělávání na odborných školách, který začal vloni v kraji Vysočina. Studenti těchto škol ve spolupráci s výrobcem sami z dodaných komponentů postaví nové nákladní vozidlo, tatrovku.

„Víme, že mladí lidé nemají příliš zájem o technické obory. Proto se je snažíme zatraktivnit a propojit teorii s praxí. Kamiony do školy přivezou na dva tisíce součástek, které studenti zkompletují. Posléze pojedou do Kopřivnice, kde proběhne homologace vozidla, budou jezdit na polygonu apod.,“ prozradil radní Pardubického kraje pro školství Bohumil Bernášek. 

Ředitel Střední školy automobilní Ústí nad Orlicí Petr Vojtěch se dle svých slov „dme pýchou“. „Jsem přesvědčen, že se nám projekt podaří a že za rok bude tady na veletrhu stát naše vozidlo. Tento projekt je názorná ukázka, jak propojit praxi s teorií.“  Na veletrhu už jedno takové vozidlo k vidění bylo, v rámci prvního projektu jej postavili v loňském roce v kraji Vysočina. 

Mezinárodní Silniční veletrh byl vyvrcholením třídenní série odborných akcí v oboru dopravy a silničního hospodářství. 

„Měli jsme několik konferencí a setkání. Účastnili se jich zástupci srovnatelných zahraničních regionů s Pardubickým krajem, kteří se potýkají s podobnou problematikou. Také zástupců akademické půdy, konkrétně Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice a Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity. Jsou s námi i na veletrhu, který je událostí roku určenou všem pracovníkům v silničním hospodářství,“ doplnil ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. 

Foto: archiv

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu