Reklama

Lidé v Pardubickém kraji si ve středu mohou nechat vyšetřit plíce

  • 17. září 2019,
  • 12:29,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubický kraj – Pneumologové na Pardubicku otevřou ve středu 18. září dveře svých ambulancí a nabídnou lidem vyšetření plic. Cílem této tradiční akce je upozornit a včas zachytit smrtelnou nemoc – idiopatickou plicní fibrózu (IPF). Zájemci si mohou nechat prověřit stav svých plic bez objednání a doporučení praktického lékaře. Akce je součástí celorepublikového Týdne IPF.

Reklama

„Letos se do dne otevřených ambulancí IPF zapojujeme poprvé. Ambulanci ale pravidelně otevíráme u příležitosti jiných onemocnění. V těchto dnech nás obvykle vyhledají jak pacienti, kteří pociťují velké potíže, tak lidé, kteří si jen chtějí preventivně zkontrolovat své plíce,“ říká doktorka Miluše Zitková z Plicní ambulance v budově EUC Kliniky v Pardubicích Polabinách. 

V loňském roce vyšetřili pneumologové v kraji přes 20 lidí, u dvou z nich zaznamenali podezření na IPF a odeslali je k podrobnějšímu dovyšetření do specializovaného centra. Kromě IPF odhalili lékaři i další plicní nemoci, nejčastěji astma nebo chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Kompletní seznam zapojených ambulancí je dostupný na www.plicnifibroza.cz.  

„Ambulantní pneumologové by rozhodně neměli jakékoli změny u svého pacienta podceňovat. Nálezy, které nedokážou rozklíčovat, by měli konzultovat v některém ze 17 specializovaných center. Komunikaci mezi pneumology, radiology a odbornými pracovišti nově usnadňuje aplikace IPFchecker. Pneumolog například do IPFcheckeru zadá údaje z vyšetření a obratem zjistí, zda je třeba pacienta poslat do specializovaného pracoviště. Rovněž může přes tuto aplikaci požádat o objednání nemocného do některého ze specializovaných center, kde nemocné léčí,“ vysvětluje doktorka Martina Šterclová, předsedkyně Sekce pro intersticiální plicní procesy (SIPP) České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) ČLS JEP, a dodává: „IPF neumíme vyléčit, ale včasným podáním léků jsme schopni úbytek plicních funkcí zpomalit. Život pacienta lze prodloužit až o polovinu. Neléčení nemocní bohužel zpravidla do 3 let umírají.“

IPF je onemocnění, které poškozuje plicní sklípky. Jemná plicní tkáň se mění na husté vazivo a kvůli tomu plíce tuhnou. Změna je nevratná. Nemoc se nejčastěji projevuje dušností a kašlem. Pacienti přestávají stačit svým vrstevníkům a ani v klidu se nemohou zcela nadechnout. Možným příznakem IPF jsou i paličkovité prsty a nehty ve tvaru hodinových sklíček. Smrtelným onemocněním trpí v Česku přibližně 2000 lidí.

Podle doktorky Ivany Čierné Peterové, místopředsedkyně ČPFS a předsedkyně Sekce ambulantních pneumologů, by lidé neměli jakékoli obtíže s dýcháním podceňovat. IPF a jiná závažná onemocnění plic vyloučí jen komplexní vyšetření u plicního lékaře. 

„Před 2 lety jsem při dnu otevřených dveří u jedné z pacientek objevila podezření na IPF a odeslala ji do specializovaného centra. Po nasazení léčby v centru jsem viděla, jak se kvalita jejího života zlepšuje. Když jsme se setkaly poprvé, neustále kašlala a musela omezit spoustu aktivit, které ji dříve naplňovaly. Nedávno jsem ji potkala na koncertě, kde si užívala 2hodinový přednes hudby bez jediného zakašlání. Takové příhody mě utvrzují v tom, že osvěta o IPF má smysl. Nemocní se správnou léčbou by mohli žít úplně jiný život,“ vysvětluje Peterová.

Plicní lékaři u příležitosti Týdne IPF upozorňují také na problém s proplácením léčby u nemocných. Úhrada léčby ze zdravotního pojištění je omezena plicními funkcemi pacienta a nemocným s hodnotami kapacity plic nad 90 % tak nemusí být vůbec proplácena. Na správnou péči čeká až čtvrtina pacientů. Včasná léčba před rozvojem výrazných obtíží přitom může nemocným výrazně zkvalitnit a prodloužit život.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu