Reklama

Umění a odpad patří k sobě. Města budou soutěžit o nejhezčí popelnici

  • 29. srpna 2019,
  • 12:24,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice – Pardubice tento měsíc převzaly speciální kontejner s graffiti designem a zapojily se tak do projektu Umění třídit, který organizuje společnost ASEKOL, jedna z firem zajišťujících pro město sběr vyřazených elektrospotřebičů.

Reklama

„Považuji to za opravdu skvělou myšlenku. Kontejnery se tak stanou součástí veřejného prostoru, uměleckým prvkem, a nikoliv pouze místem, kam lidé odkládají nepotřebné věci,“ nechala se slyšet náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

Do celorepublikového projektu jsou zapojena všechna krajská města spolu s Kladnem, přičemž v každém z nich již byl, nebo do konce srpna bude, umístěn jeden kontejner s graffiti kresbou. 

Autoři maleb podobu jednotlivých obrazů vytvořili městům přímo na míru a zobrazili na nich městské dominanty. Jednotlivé nástřiky trvaly necelé dva týdny, malby byly následně doplněny i o antigraffiti nátěr. 

„Chtěli jsme netradičně upozornit na potřebu třídit vysloužilé elektro a zároveň naše kontejnery ochránit před vandaly. Uvědomujeme si svou přítomnost ve veřejném prostoru, která nemusí být vždy vnímána pozitivně,“ vysvětluje Karel Krejsa, ředitel systému ASEKOL. 

Pardubický kontejner, který se nachází na Dubině v ulici Josefa Janáčka, zdobí pro město typičtí koně a postava žokeje. 

O grafický návrh podoby kontejneru a zpracování se postaral Nikola Vavrous neboli Khoma, pod jehož vedením skupina výtvarníků složených z Ivana Svárovského (Yvans), Dalibora Krcha (MAX), Michala Filáka (Prorok), Jana Grumla (Slakinglizard), Nelli Plevové (VANELLI) a Ota Vehovského (Phormel) pracuje.

S projektem Umění třídit je navíc spojena také soutěž, která odstartuje 2. září poté, co budou po republice rozmístěny všechny kontejnery. Veřejnost bude hlasovat o nejlepším kontejneru. Vítězné město získá 100 000 korun, které by měly být následně použity na environmentální aktivity v dané lokalitě. Další informace o soutěži jsou na webu www.umenitridit.cz.

Foto: Statutární město Pardubice

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu