Reklama

Startuje Czech Open. Do Pardubic se sjíždí tisíce šachistů a hráčů

  • 11. července 2019,
  • 11:00,
  • Pardubice,
  • David Záruba

PARDUBICE – Ve čtvrtek 11. července startuje v Pardubicích jubilejní 30. ročník mezinárodního festivalu šachu a her Czech Open. Do východočeské metropole by se podle organizátorů mělo během července sjet včetně doprovodných osob na pět tisíc lidí.

Reklama

Celý festival začne Mistrovstvím Evropy mládežnických družstev, kde se očekává účast zhruba 120 čtyřčlenných týmů. Festival čítá kromě hlavních turnajů také velké množství dalších turnajů a her. 

„Oproti loňskému roku bude jen mírný nárůst v počtu hráčů, ale co se týká ubytování, tak jsou Pardubice po celou dobu opravdu narvané,“ říká zástupce ředitele turnaje Petr Laušman.

Letošní jubilejní ročník se svojí strukturou příliš nijak neliší od předcházejících ročníků, ale je specifický tím, že se po sedmileté pauze v rámci festivalu na jeho začátku koná Mistrovství Evropy družstev mládeže. 

Tato soutěž od té doby, co se v Pardubicích konala naposledy, zaznamenala poměrně velký vzestup, jelikož se tehdy hrálo jen v otevřené kategorii a kategorii dívek, letos je to rozděleno i na věkové kategorie a také přihlášených družstev je více než bylo v minulosti. 

„Nejprestižnější se samozřejmě kategorie chlapců do osmnácti let, která je i velice silná, řada hráčů poté zůstane na Czech Openu také na hlavní turnaje. V kategorii Open do osmnácti let se mistrovství zúčastní patnáct družstvem mezi nimiž je i jedno české, které se podle ratingu na jedenácté místě. Není favoritem a jakékoliv vylepšení nasazení z jedenáctého místa bude určitě úspěchem. Nejpočetněji obsazená je kategorie dívek do osmnácti let, kde bude včetně dvou českých startovat celkem osmnáct družstev, zúčastní se také družstvo Moravskoslezského kraje. Dvě nejvýše nasazená družstva v kategorii dívek U18 jsou z Bulharska, to je však aktuálně vyřazeno Evropské šachové federace, družstva ale mohou ale startovat pod její hlavičkou,“ vysvětluje zajímavost zástupce ředitele Petr Laušman a dodává: „Pro týmy chystáme řadu speciálních akcí, například prohlídku nočních Pardubic, budou mít možnost sportování zdarma na Univerzitě Pardubice. Věříme, že si to zde všichni užijí.“

Velkou pozornost na sebe poutá samozřejmě také otevřený velmistrovský turnaj Pardubice Open, který v ČSOB Pojišťovna areně proběhne od 19. do 28. července. 

„Největšími favority podle ratingu jsou pardubický Viktor Láznička a druhý je také dá se říci Pardubák – Arménec Sergei Movsesian, u něhož je zajímavostí, že jako jediný hráč v historii zvítězil v hlavní kategorii na Czech Openu třikrát, naposledy minulý rok, bude tedy obhajovat vítězství,“ podotýká Laušman.

Třetím nasazeným je Jorden van Foreest z Nizozemska, velmi mladý a talentovaný hráč z TOP5 hráčů do dvaceti let, kterému se loni v Pardubicích příliš nedařilo, takže si jistě bude chtít spravit chuť a dokázat, že šachy opravdu umí. 

Na čtvrtém místě se dle ratingu nachází hráč z exotické země, Peruánec Martinez Alcantara, jenž se v roce 2018 stal mistrem světa do osmnácti let a zatím nikdy v Pardubicích nebyl, bude to tak velké oživení turnaje. Letošní ročník bude zajímavý také tím, že v něm bude startovat i loňský mistr světa do osmnácti let Viktor Gažík a mistr světa nad pětašedesát let Vlastimil Jansa. Třicátá pátá nasazená bude ženská zástupkyně Dinara Saduakassová, jež se stala před pěti leti mistryní světa, když jí bylo třináct let. 

Co se týká českých ambicí, tak jako pátý nasazený je Jan Krejčí, který minulý rok na Czech Openu nehrál, ale předloni zvítězil. Na deváté pozici se nachází dvojnásobný vítěz Vlastmil Babula a hned za ním talentovaný Vojtěch Plát. 

„Letošní novinkou bude velký putovní pohár, kde budou štítky všech devětadvaceti vítězů a od letošního roku bude vždy přidáván štítek dalšího vítěze,“ prozradil Laušman.

Novinkou festivalu připravovanou právě k jubilejnímu třicátému ročníku je turnaj pro hráče starší třiceti let, což znamená, že byli na světě ještě před tím, než vznikl festival. Tento turnaj nabízí starším hráčům zahrát si mezi sebou a v uvozovkách vyhnout se mladým talentovaným hráčům, kteří mají s sebou trenéry a připravují se na své soupeře. 

„Celkový trend v posledních letech, který je letos opravdu extrémně vidět, je ten, že se turnaje omlazují, takže množtsví mladých hráčů narůstá. Když jsem se díval na ročníky narození, tak více než polovina startovního pole je ročník 2000 a mladší, což je samozřejmě dobře, protože je vidět, že je o šachy mezi mladými lidmi po celém světě zájem. Mezi mladými hráči hraje prim Indie, letos bude na Czech Openu řada silných hráčů právě z této země,“ vysvětluje Laušman.

V otevřeném Mistrovství ČR v rapid šachu nastoupí s nejvyšším ratingem Sergei Movsesian následovaný dvěma ruskými šachisty. 

„Evgeny Vorobiov je čerstvě z května vítěz turnaje v Teplicích, což je jeden z TOP5 turnajů v České republice. Ve startovní listině bych také upozornil na dvanáctém místě na Valderrama Quicena z Kolumbie, letos přijede širší reprezentační výběr Kolumbie, který bude hrát turnaje na začátku Czech Openu,“ přidal na tiskové konferenci při výčtu účastníků Laušman.

Druhým největším turnajem co do počtu účastníků bude po šachách druhý ročník Mistrovství České republiky v hospodském kvízu, v loňském roce hrálo 35 družstev a letos se jejich počet zvýšil o dalších dvacet, což znamená téměř čtyři sta účastníků. Celorepublikově hraje Hospodskou ligu ve 120 restauracích řádově 1500 týmů a ty nejlepší z nich se utkají ve finále, které proběhne od 12. do 14. července právě zde v Pardubicích.

„Po delší pauze bude v Pardubicích Mistrovství České republiky v shogi, což má souvislost s tím, že v Pardubicích vznikl klub shogi, k čemuž určitě Czech Open také přispěl,“ prozradil další zajímavou novinku festivalu jeho ředitel Jan Mazuch.

Letošní ročník festivalu Czech Open je jubilejní třicátý, za třicet let na festivalu hrálo dohromady necelých 100 tisíc lidí z více než sto zemí světa ve všech turnajích, někteří účastníci přijedou už po devětadvacáté, ale není tu nikdo, kdo by i s letošním odehrál všech třicet ročníků. 

Nejprve byl Czech Open pouze festival šachu, hdy se poprvé přidaly v roce 2000. „Těsně po revoluci jsme s Petrem Laušmanem a dalšími dvěma kolegy, kteří již nežijí, debatovali týden co týden o tom, jak by měl festival vypadat. Až jsme se rozhodli, že nebudeme dělat žádné víkendové turnaje, ale že uděláme pořádný turnaj, který bude trvat týden a bude se počítat do žebříčku, což byl nápad jednoho ze zakládajícíh členů Vladimíra Nováka, jehož memoriál se uskutečňuje již řadu let v rámci festivalu. Dalším zakládajícím členem byl Svatoslav Záhorovský, který když viděl, jak s Petrem Laušmanem hrajeme šachy, tak řekl, že se na to nemůže dívat a doporučuje nám šachy spíše organizovat než hrát,“ prozradil ředitel Jan Mazuch. Vstup na festival je po celou dobu turnaje zdarma.

Foto: archív

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu