Reklama

Náměstí Republiky ožije uměním. Koncerty na divadelním balkónu

  • 9. července 2019,
  • 18:26,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice – Herci mají přes prázdniny volno, ale divadelní budova v Pardubicích a její okolí zahálet nebudou. Už tento čtvrtek startuje na náměstí Republiky akce Kulturní park Pardubice, která nabídne milovníkům umění pestrý program. Jindy klidné náměstí ožije koncerty hranými přímo z divadelního balkónu.

Reklama

Vídeň, Benátky nebo Krakov. Právě v těchto městech se organizátoři Kulturního parku Pardubice inspirovali. Jen si to sami představte… Horké letní počasí, dobré vínko a líbezné tóny. To vše v historicky významných kulisách.

Kulturní park Pardubice nabídne rozmanité zážitky – výstavy, koncerty či happeningy. Otevřen bude o prázdninách od středy do soboty od 18 do 24 hodin. Vždy ve čtvrtek a v pátek jsou na programu živé koncerty z divadelního balkónu. Vstup je zdarma, v případě nepříznivého počasí se akce nekoná. 

„Divadelní balkón je místem, kde se měnila historie. V revolučních dobách před třiceti lety zde vystoupil Václav Havel, na náměstí se zvonilo klíči. Nyní náměstí Republiky znovu ožije,“ vysvětlila Dáša Hykšová, předsedkyně pořádajícího spolku Kulturní park Pardubice.

Na začátek připomínka sametu

Slavnostní zahájení se uskuteční již ve čtvrtek 11. července od 19 hodin. Zazní státní hymna a večer se ponese právě v připomínce sametové revoluce, která před 30 lety významně zasáhla do dění v Česku.

Na balkoně divadla zahraje smyčcové duo ve složení Lukáš Demele a Jan Hrubeš, kteří přednesou nejznámější díla klasické hudby.

Připravena je také vernisáž fotografií Michaely Mokrošové s názvem Svoboda. Autorka a básnířka část života strávila ve Spojených státech amerických a inspirovala se stylem hippies. 

Dramaturgem vystoupení se stal Jan Hrubeš, zakladatel Východočeského akademického orchestru, který je pod patronací Univerzity Pardubice. 

„Cílem projektu je přiblížit klasickou hudbu široké veřejnosti a také podpořit mladé umělce. Na divadelním balkóně tedy budou vystupovat především konzervatoristé,“ přiblížil Hrubeš.

Platforma pro mladé talenty

Oživení jinak klidného prostranství vítají zástupce města Pardubice a Pardubického kraje. „Myslím, že je to skvělá příležitost oživit letní Pardubice a přinést do města něco nového,“ nechal se slyšet Jan Mazuch, náměstek primátora Pardubic zodpovědný za kulturu.

„Věřím, že v krajské metropoli „Kulturní park“ zapustí kořeny a stane se vyhledávanou platformou pro mladé talenty, ale i další vystupující, a dokáže si získat široký zájem veřejnosti,“ doplnil 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který nad akcí převzal záštitu.

Kulturní park Pardubice vždy alespoň na pár hodin částečně probudí secesní budovu Východočeského divadla, která je jinak během letních měsíců vesměs prázdná. 

Využití divadelního balkónu a celého prostoru před divadlem považuji za skvělý nápad a přeji organizátorům mnoho úspěchů. V době, kdy jsou divadelní prázdniny, tak divadlo přesto bude žít,“ vítá Petr Dohnal, ředitel Východočeského divadla v Pardubicích.

Už se spolu s ostatními Pardubáky těším na posezení před divadlem a zaposlouchání se do tónů hudby,“ dodala starostka Městského obvodu Pardubice I Alena Stehnová.

Foto: Kulturní park Pardubice

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu