Reklama

Chovateli uletěl vzácný papoušek. Je jich u nás jen stovka

  • 7. července 2019,
  • 13:54,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice – Chovateli z Pardubic-Nemošic ulétl tuto středu 3. července vzácný papoušek Ara horský. Prý ho někdo vypustil úmyslně. Pohybovat by se mohl na Pardubicku nebo Chrudimsku v blízkosti jiných papoušků.

Reklama

„Papoušek byl naposledy spatřen ve středu 3. července odpoledne v Nemošicích na rozhraní ulic 5. května a Sadová a poté podle svědků ulétl směrem na Ostřešany,” říká chovatel Jan Potůček. Podle něj někdo papouška vypustil z klece úmyslně.

Ara horský je vzácný a ohrožený druh papouška. Vztahuje se na něj mezinárodní úmluva CITES, tudíž je registrovaný a na sobě má kroužek, k němuž se vážou doklady a registrační list. Bez nich je bezcenný. V Česku je údajně jen kolem stovky takových ptáků. 

Uprchlý papoušek je zvyklý na domácí chov, takže se bude rušným místům spíše vyhýbat. „Pravděpodobně vyhledá společnost dalších papoušků, takže by se mohl časem objevit u voliér nebo klecí s exoty v obcích mezi Pardubicemi a Chrudimí,” dodal Potůček. 

Papoušek je zeleně zbarvený a má šedomodrou hlavou, karmínově červený ocas a jasně žluté oči. Má pronikavý hlas, ale pokud se neozve, dokonale splývá se zelení.

Pokud papouška spatříte, kontaktujte majitele na e-mailu jan.potucek@ararauna.cz nebo na 606 222 928. 

Foto: Jan Potůček

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu