Reklama

Má se Zelená brána vrátit do roku 1912? Radnice spustila hlasování

  • 3. července 2019,
  • 11:04,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice – Zelená brána, jedna z pardubických dominant, potřebuje opravit. O tom není pochyb. Radnice ale zvažuje, jakou cestou se při rekonstrukci vydat. Buď nechá věž omítnout a vrátí jí někdejší podobu z roku 1912, nebo zvolí náročnější konzervační a méně efektivní metodu, která ponechá Zelené bráně současný vzhled. Na webu města běží až od konce prázdnin hlasování, do kterého se může zapojit každý.

Reklama

V Pardubicích už zřejmě nebude moc pamětníků, ale Zelená brána nebylo do roku 1912 tak úplně zelená, měla na sobě světlou omítku. Té byla zbavena právě před 107 lety. Nyní se zdá, že svůj vzhled změní znovu. 

Plášť věže totiž chátrá a je třeba jej opravit. Samotná dominanta města musela být navíc před několika lety staticky zajištěna. Povrch Zelené brány trpí zejména při vysokých teplotách.

Dvě varianty oprav

Otázkou je, jakou cestou při opravách jít. Jednou z variant je efektivnější, ale pro veřejnost citlivější obnovení omítek. 

„Jedná se o tradiční způsob ochrany zdiva a vzhledem k charakteru zdiva Zelené brány o nejkomplexnější metodu opravy,” píše se na webu města.

Tuto variantu doporučují odborníci, nicméně Zelená brána by tím ztratila svůj charakteristický vzhled, na který jsou občané Pardubic zvyklí.

Zachování současné podoby by zajistila druhá varianta, takzvaná konzervační metoda, která je ale méně účinná, odborné posudky ji navíc nedoporučují. 

„Spočívá v náročném očištění a chemickém ošetření povrchu kamene. Stavební materiál by byl lépe ochráněn před povětrnostními vlivy, metoda však nevyřeší zmíněné teplotní namáhání a tedy i postupnou degradaci zdiva,” uvádějí webové stránky Pardubic.

Hlasovat může až do konce prázdnin každý

Protože jde o velmi citlivé téma, spustila radnice na svém webu anketu, ve které zjišťuje názor veřejnosti. Všichni zájemci, nejen obyvatelé města, se mohou na www.pardubice.eu/zelenabrana vyjádřit, kterou variantu by preferovali. Zároveň se tam také dozví více informací o obou zamýšlených způsobech opravy. 

Foto: pardubice.eu

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu