Reklama

Nedbalost způsobuje statisícové škody. Požár vzplane i po týdnech

  • 3. května 2019,
  • 11:33,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubický kraj – V dubnu oproti minulému roku v Pardubickém kraji velmi výrazně narostl počet požárů lesního porostu a trávy. Zatímco před rokem zasahovali hasiči u 40 událostí, letos už u 63. Škoda je třikrát vyšší.

Reklama

Škody se v dubnu tohoto roku vyšplhaly na 397 tisíc, loni to bylo „jen” 125 tisíc korun. Hasičům se podařilo uchránit porost v hodnotě přes šest milionů korun.

„Za vysokým nárůstem požárů v přírodním prostředí stojí hlavně lidská nedbalost při pálení biologického odpadu nebo při rozdělávání ohňů v přírodě,” říká Vendula Horáková, tisková mluvčí HZS Pardubického kraje.

K nárůstu počtu požárů napomohlo sucho i silný vítr. Hasiči varují, že ke vzplanutí lesa může dojít i po dvou týdnech ve vzdálenosti desítek metrů od původního místa pálení.

Právě to se stalo 3. dubna ve Žlebských Chvalovicích na Chrudimsku, kde zasahovalo pět jednotek hasičů. Požár propukl ve velmi těžko přístupném terénu na kamenitém svahu.

„Hořel zde lesní porost o rozloze patnáct krát padesát metrů. Požár tu byl i o tři dny dříve, když vítr rozfoukal ohniště po pálení při kácení stromů,” poznamenala mluvčí. 

Velmi náročný byl také zásah 23. dubna v Brandýse nad Orlicí, kde vlivem silného větru spadl strom na dráty vysokého napětí. Odlétávající jiskry způsobily požár lesa. 

Silný vítr plameny rozšířil po suchém porostu, osm jednotek hasičů plameny likvidovalo na rozloze 1,5 hektaru. Škoda byla předběžně vyčíslena na 300 tisíc korun.

Foto: HZS Pardubického kraje

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu