Reklama

Carsharing pronikl i na univerzitu. Studentům postačí aplikace

  • 21. března 2019,
  • 15:24,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice – Dopravní fakulta pardubické univerzity chystá pro své studenty vlastní carsharing, tedy sdílené vozidlo. Vysokoškoláci si budou moci prostřednictvím aplikace zapůjčit vůz k libovolným cestám. Fakulta chce projekt využít i pro studijní účely.

Reklama

„Věřím, že zejména studenti ocení možnost využívat automobil, aniž by museli řešit problém oprav nebo údržby vozu a výměny letních a zimních pneumatik,” říká k projektu Libor Švadlenka, děkan Dopravní fakulty Jana Pernera.

Podle děkana sdílení aut dává smysl, protože individuální automobilová doprava s sebou nese značné náklady pro vlastníka vozu i pro stát. Jednou z mnoha výhod je, že sdílení může nahradit několik aut, a tím šetřit veřejný prostor.

Sdílené univerzitní auto bude k dispozici nejen pro pardubické studenty. Zapůjčení bude snadné a v duchu moderních technologií.

„Zájemce si auto zarezervuje v online systému a může si ho půjčit na libovolnou dobu. Po vrácení na původní místo v kampusu uhradí náklady podle počtu ujetých kilometrů a délky doby pronájmu,“ přiblížil Martin Šustr, doktorand, který s nápadem přišel.

V současné době se řeší, jestli bude sdílený vůz na elektrický nebo klasický pohon. V případě zájmu fakulta nevylučuje rozšíření vozového parku sdílených vozů. Projekt bude mít dopad také na výuku. V plánu jsou stáže ve firmách poskytujících carsharing a s tím související bakalářské a diplomové práce o velice aktuálním tématu.

„Studenti také možná zjistí, že ke svému životu automobil nepotřebují vlastnit, přesto mohou být mobilní 24 hodin denně a 7 dní v týdnu,“ podotkl děkan.

Foto: archív

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu