Reklama

Co řekl, to platilo. Jak Pardubice vzpomínají na Stříteského?

  • 13. března 2019,
  • 6:33,
  • Pardubice,
  • Jan Hamerský

Pardubice – Bývalý pardubický primátor Jiří Stříteský zemřel v pětasedmdesáti letech po těžké nemoci. Zasloužil se o rozšíření zdejší arény i rekonstrukci Východočeského divadla. S respektem na něj vzpomínají významné tváře města i obyvatelé.


Reklama

V neděli po těžké nemoci zemřel ve věku 75 let dlouholetý primátor Pardubic Jiří Stříteský. Radnici šéfoval v letech 1998 až 2006.

„Jiří Stříteský byl výraznou osobností, kterou jsme možná úplně nedoceňovali v průběhu jeho života, ale já jsem si to velmi uvědomoval, protože pro divadlo znamenal opravdu hodně,” vzpomínal Petr Dohnal, ředitel Východočeského divadla.

Kromě rekonstrukce divadla pomohl prosadit ještě jednu pro město zásadní investiční akci. Proměnu pardubického stadionu v moderní víceúčelovou arénu. Zároveň dbal i na pýchu města s koněm v erbu, tedy dostihy.

S úctou se o zesnulém vyjádřil i současný primátor Martin Charvát, který jako druhý po Stříteském svůj mandát obhájil.

„Emeritní primátor Jiří Stříteský byl pro mě jedním z největších komunálních politiků v Pardubicích za posledních třicet let. Tak jsem ho vždycky vnímal a vždycky jsem za Jirkou chodil na různé konzultace, když jsem se opravdu potřeboval v něčem klíčovém rozhodnout,“ řekl Charvát.

Velkou ztrátu vůdčí osobnosti pocítila také pardubická ODS. „Na Jirku Stříteského vzpomínám jako na svého občasného mentora,” rozpovídal se zastupitel a předseda pardubické ODS Karel Hass. „Mám s ním spojené tři věci: uměl rozhodovat, zároveň se ale snažil hledat konsenzus a také co řekl, to platilo,” vyzdvihl Haas.

Jak na Stříteského vzpomínají obyvatelé Pardubic, si můžete poslechnout v reportáži Východočeské televize V1.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu