Reklama

Východočeská galerie se pyšní novými přírůstky za 3 miliony korun

  • 28. února 2019,
  • 10:39,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice – Východočeská galerie Pardubice v minulém roce rozšířila své sbírky celkem o 21 děl za téměř tři miliony korun. Z rozpočtu Pardubického kraje, který galerii zřizuje, putoval na nákup nových děl rovný milion, další peníze přidalo ministerstvo kultury.

Reklama

„Úlohou našich profesionálních kulturních institucí není jen péče o současné sbírky, ale také jejich další budování, jako svědectví o dnešní době pro příští generace. Rozšiřujeme tím společný majetek Pardubického kraje i naše kulturní bohatství,“ řekl Roman Línek, 1. náměstek hejtmana.

Pardubický kraj investoval v loňském roce do nákupu děl opět jeden milion korun a galerii se k tomu podařilo získat ve výběrovém řízení Ministerstva kultury 1,7 milionu korun. Další tři díla získala galerie darem.

„Při výběru děl jsme se soustředili na zaplnění citelné mezery v některých generačních celcích a na doplnění zastoupení výjimečných individualit,“ uvedla ředitelka Východočeské galerie Hana Řeháková.

Výběr zohledňoval přípravu expozic v nových prostorách galerie ve Winternitzových mlýnech. Sbírky galerie se obohatily o díla klasiků s vazbou na pardubický region a o práce výtvarníků střední a mladší generace.

Fond galerie patří mezi významné kolekce výtvarného umění

Starší generaci tvůrců zastupují dvě rozměrná figurální díla sochařky Ludmily Seefried-Matějkové, rodačky z nedalekého Heřmanova Městce, nebo skelet z bambusových špejlí, dílo již zesnulého Františka Kyncla, pardubického rodáka a jednoho z předních stoupenců konstruktivních tendencí, který stejně jako Ludmila Seefried-Matějková strávil část tvůrčího života v exilu.

Tři plátna zakoupila galerie od malíře Daniela Balabána, jehož dílo představila ve výstavním projektu Tanec života a dvě malby získala od Petra Nikla, výtvarníka, hudebníka, ilustrátora a jednoho ze zakládajících členů legendární skupiny Tvrdohlaví.

Střední generaci výtvarníků reprezentují tři díla Jana Šerých a plastika Roberta Palúcha. Z výstavy nejmladší krajinářské generace Rozbřesk byly do sbírky vybrány a zakoupeny tři grafiky mladých autorek – dva lepty absolventky pražské Akademie Lenky Falušiové a sítotisk Alpy studentky AVU Aleny Kožené, která za toto dílo obdržela letos ocenění Grafika roku. Galerii daroval své dílo známy pardubický umělec Josef Procházka.

Sbírkový fond Východočeské galerie v Pardubicích patří v rámci České republiky mezi významné kolekce výtvarného umění. O tom svědčí i široká spolupráce na výstavních a badatelských projektech, do které je galerie zapojená, a to jak na úrovni regionálních a státních sbírek, tak i ve spolupráci se zahraničními institucemi. Častá frekvence zápůjček klíčových souborů sbírky vypovídá o jejich mimořádné kvalitě a nezastupitelnosti v kontextu českého umění 19. až 21. století.

Foto: Pardubický kraj

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu