Reklama

Tři tisíce obyvatel Pardubic možná čeká o víkendu evakuace

  • 16. ledna 2019,
  • 11:00,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice – Při stavebních pracích v okolí Svítkova u Pardubic je obvykle prováděn také pyrotechnický průzkum. Měření odhalilo ve zhruba třímetrové hloubce neznámý předmět, možná válečnou munici. Pokud by se tato varianta potvrdila, znamenalo by to evakuaci přibližně 3100 obyvatel.

Reklama

Zda jde o nebezpečnou munici, nebo třeba o kus starého železa, napoví až ověřovací sonda. Pokud by v zemi skutečně byla nevybuchlá munice, muselo by být okolí nálezu v okruhu jednoho kilometru evakuováno a munice deaktivována a odvezena.

Město i policie jsou připraveni neprodleně všemi dostupnými prostředky (pouliční rozhlas, web města, policie, sociální sítě, média) informovat obyvatele v okolí místa nálezu a požádat je o součinnost při nutné evakuaci, která by se s největší pravděpodobností uskutečnila v sobotu 19. ledna v brzkých ranních hodinách.

„Žádáme občany, kterých se tato informace týká, aby v rámci svých možností sledovali dostupná média,” uvedl vedoucí kanceláře primátora města Pardubic Radim Jelínek.

Odpovědnost za provedení zásahu bude mít Policie ČR – Pyrotechnická služba PČR, a proto jediné relevantní informace bude v průběhu celého zásahu poskytovat výhradně tisková mluvčí policie, a to na webu a sociálních sítích policie.

Obyvatelé dotčeného území mají čas se na možnou evakuaci připravit a naplánovat si například víkendový odjezd z Pardubic. Evakuace by se týkala zhruba 3100 obyvatel žijících v okruhu jednoho kilometru od místa nálezu. Pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí opustit Pardubice, by bylo zřízeno v ČSOB Pojišťovna ARENĚ evakuační středisko.

„Jsme připraveni zajistit převoz lidí do evakuačního střediska a následně i zpět domů, a to vozy MHD označenými nápisem Evakuace. Na akci jsou připraveny se podílet jednotky požární ochrany, Policie České republiky a Městská policie Pardubice,“ řekl vedoucí oddělení krizového řízení pardubického magistrátu Jiří Kyncl.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu