Reklama

Dopravní výzkum: Třetinu cest chodí občané Pardubic pěšky

  • 15. ledna 2019,
  • 12:52,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice – Celkem 1610 domácností se zapojilo do průzkumu dopravního chování v Pardubicích. Magistrát bude zjištěné informace zveřejňovat postupně. Výsledky jsou nicméně potěšující, obyvatelé například třetinu svých cest absolvují pěšky.

Reklama

Výzkum se konal od září 2017 do května 2018. Tazatelé mimo jiné zjišťovali odkud, kam a jakým dopravním prostředkem obyvatelé Pardubic a okolí cestovali. Průzkum poslouží jako jeden z významných podkladů pro komplexní dopravní plán města, tzv. Plán udržitelné městské mobility. Zaměřuje se na dopravu hromadnou, pěší, cyklistickou i motorovou a jejich vzájemnou součinnost.

„Na průzkum jsme se pečlivě připravovali, aby se s posbíranými informacemi po jejich analýze dále pracovalo a hlavně dlouhodobě a komplexně. Bez komunikace s občany města by ale takový průzkum nevznikl, chtěli bychom proto v první řadě poděkovat všem obyvatelům Pardubic a okolí, kteří ochotně dopravní průzkum vyplnili,“ uvedl primátor města Pardubic Martin Charvát.

Sběr informací v domácnostech osobně zajišťovali pracovníci odborné agentury. Dotazník vyplnilo celkem 1 610 domácností – 1 004 domácnosti v Pardubicích a 606 domácností v okolních obcích. 

„Obdobné dotazování probíhalo již před pěti lety a výsledky jsou opět velmi uspokojivé, dopravní chování Pardubanů je stále výborné, pouze pro jednu třetinu svých cest využívají automobil,“ řekl Martin Ptáček z odboru hlavního architekta, který se svými kolegy průzkum tvořil.

Vysoký podíl cest vykonávají lidé pěšky (31 %), prostřednictvím MHD (22 %), nebo na kole (14 %). Detailní informace o výstupech z dopravního průzkumu bude magistrát postupně sdílet prostřednictvím Radničního zpravodaje a facebookové stránky města.

„Získané informace o dopravním chování obyvatel budou sloužit jako jeden z významných podkladů pro vytvoření důležitého plánu dopravy města, přesněji Plánu udržitelné městské mobility,“ dodal náměstek pro dopravu Petr Kvaš s tím, že na tvorbě plánu se bude podílet i veřejnost.

Foto: Magistrát města Pardubic

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu