Reklama

Požár bytu v Pardubicích: evakuace 20 osob a škoda 2,5 milionu

  • 4. ledna 2019,
  • 13:03,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice – Tři jednotky hasičů zasahovaly ve čtvrtek večer při požáru bytu v Sakařově ulici v Pardubicích. Z domu muselo být evakuováno 20 osob. Kompletní likvidace požáru trvala takřka tři hodiny. Škoda je předběžně vyčíslena na 2,5 milionu korun, příčina se vyšetřuje.

Reklama

Požár podle obyvatelky bytu vznikl u vánočního stromku, když se s dcerou dívala na pohádku. Pořádný šok přišel hned vzápětí, když dcera s leknutím utekla do svého pokoje.

„Ve chvíli, kdy otevřela dveře, dostalo se větší množství vzduchu do obývacího pokoje a došlo ke specifickému jevu nazývanému backdraft, při kterém dochází k náhlému prudkému vznícení,” popsala tisková mluvčí hasičů Vendula Horáková s tím, že obě obyvatelky se z bytu dokázaly bez zranění rychle dostat.

Backdraft je jev, který nastává při požáru v uzavřeném prostoru. Vlivem nedostatečného přívodu vzduchu vzniká velké množství hořlavých plynů. Pokud je do této směsi hořlavých plynů přiveden vzduch, například otevřením dveří, dochází k celkovému vzplanutí v místnosti. Rychlost šíření plamenů je v takovém případě více než 20 m/s.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 2,5 milionu korun. Příčinu vzniku požáru vyšetřují experti. „Buď došlo k závadě na prodlužovacím kabelu, nebo na jednom ze spotřebičů – na televizi, HI-FI soupravě či notebooku. Odebrány byly vzorky, které přesně stanoví příčinu vzniku požáru,” dodala Horáková.

Foto: HZS Pardubického kraje

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu