Reklama

Bilance silvestrovské noci: mladíci na JIP i popálený obličej

  • 2. ledna 2019,
  • 8:15,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubický kraj – Zatímco většina lidí oslavuje, zdravotní záchranáři se starají o to, aby následky silvestrovské noci byly co nejmírnější. Také start roku 2019 připravil posádkám v Pardubickém kraji pořádně náročnou šichtu – úrazy z opileckých šarvátek, popáleniny od petard i běžné zdravotní komplikace.

Reklama

Téměř veškeré zásahy záchranářů v noci z 31. prosince na 1. ledna se týkaly úrazů, opilosti a stavů po napadení v opilosti. Nejčastějšími protagonisty byly osoby od 14 do 22 let.

„Tři mladí pacienti museli být po ošetření záchrannou službou dokonce převezeni na jednotky intenzivní péče v Orlickoústecké a Svitavské nemocnici,” uvedl Aleš Malý, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.

Obvyklé jsou také zásahy u zranění po nesprávném použití pyrotechniky. Pět minut po půlnoci vyjížděly dvě posádky na Seč k vážně zraněnému mladému muži. „Výbuch v těsné blízkosti zasáhl většinu obličeje. Po stabilizaci a ošetření spolu s podáním léků proti bolesti byl pacient následně převezen do Pardubické nemocnice,” sdělil Malý.

Kromě silvestrovských zranění vyjížděly posádky i k běžným zdravotním komplikacím, které s příchodem nového roku nesouvisely. Záchranáři ze základen Lanškroun a Svitavy zasahovaly u batolete s poruchami vědomí.

Při ošetřování malého pacienta v bytě rodiny se rozezněla speciální čidla CO, kterými jsou posádky vybaveny. Alarm hlásil kritickou a život ohrožující hladinu jedovatého plynu.

„Okamžitě byly z bytu evakuovány další dvě malé děti spolu s jejich matkou. Všichni pak byli převezeni do Orlickoústecké nemocnice. Hasiči místo odvětrali,” řekl tiskový mluvčí.

Napilno měli i policisté. Operační důstojníci v Pardubickém kraji přijali za 24 hodin 315 volání na linku 158, což bylo o 45 hovorů více než vloni a evidovali 150 událostí. Státní policisté měli v kraji poměrně klid, oznámení se týkala převážně rušení nočního klidu a drobných fyzických potyček.

Foto: Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu