Reklama

Hlavně moderní vozy! Na Orlickoústecku má jezdit i Leo Express

  • 5. prosince 2018,
  • 9:37,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubický kraj – Hejtmanství připravuje tendr na dopravní obslužnost kraje pro následujících deset let. Většinu spojů by jako doposud měly zajišťovat České dráhy, ale na některé trasy na Orlickoústecku se dostane i společnost Leo Express. Oba dopravci slibují moderní vozy.

Reklama

Hejtmanství chce železničním dopravcům zadat zakázku na desetiletou obslužnost Pardubického kraje napřímo. Tento postup nyní musí na svém posledním setkání v roce 2018 schválit krajské zastupitelstvo.

„Po dlouhých a náročných jednáních jsme se rozhodli pro model, kdy valnou většinu výkonu budou zajišťovat České dráhy, a k tomu využijeme nabídku společnosti Leo Express Tenders na zajištění provozu na tratích 024 z Ústí nad Orlicí do Mlýnického Dvora a 025 z Dolní Lipky do Hanušovic v Olomouckém kraji,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Oproti Českým drahám poskytne soukromý dopravce na těchto trasách výrazně modernější vozy. Součástí nabídky Leo Expressu je přímá linka mezi Pardubicemi a polskou Vratislaví, díky čemuž dojde k napojení turistické oblasti Králický Sněžník na krajskou metropoli. Spoje Leo Expressu by také mohly stavět na více zastávkách na trati mezi Ústím nad Orlicí a Letohradem.

Cestující si užijí moderní vozy

„Všechny naše vlaky budou bezbariérové, klimatizované a bude v nich k dispozici Wi-fi připojení. Vidíme na Letohradsku a Králicku velký turistický potenciál, který chceme rozvíjet, včetně atraktivního spojení do sousedního polského Kladska,“ uvedl Peter Köhler ze společnosti Leo Express.

Komfort pro cestující se budou snažit zvyšovat i České dráhy, které i nadále zajistí většinu spojů v Pardubickém kraji. Dopravce plánuje investovat téměř 40 milionů korun například do dovybavení souprav elektrickými zásuvkami, Wi-Fi připojením nebo informačními systémy.

„Regionální dopravu v kraji již dnes zajišťujeme z velké části novými vozidly, například RegioPantery, RegioSpidery nebo RegioSharky. Na dvou třetinách spojů nasazujeme vozidla nízkopodlažní,” upozornil generální ředitel Český drah Miroslav Kupec. V současné době vypravují České dráhy v Pardubickém kraji každý pracovní den 635 vlaků.

Foto: Pardubický kraj; facebook/Leo Express

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu