Reklama

Vzniku koalice v Pardubicích už nic nebrání. Bude dost silná?

  • 9. listopadu 2018,
  • 14:06,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubice – Soud zamítl všechny stížnosti, které mohly ještě změnit rozložení sil v pardubickém zastupitelstvu. Výsledky voleb jsou nyní definitivní, a tak už nic nebrání tomu, aby se oficiálně zrodila nová vláda. Koalice ANO, ODS, SPP, ČSSD a KPP je i přes dílčí problémy dohodnutá, ladí se poslední detaily smlouvy. Ustavující zastupitelstvo by mělo být v pondělí 19. listopadu od 17 hodin.

Reklama

Takřka jisté je, že primátorem bude i nadále Martin Charvát, jakožto lídr hnutí ANO, které volby v Pardubicích s velkým náskokem vyhrálo. V koalici pak budou další čtyři subjekty, a sice ODS, Koalice pro Pardubice, Sdružení pro Pardubice a ČSSD. Do opozice naopak usednou Piráti, Pardubáci společně a komunisté.

Takto sestavená koalice by za ideálního stavu měla mít 28 hlasů, což ji v 39členném zastupitelstvu dává pohodlnou většinu. Jenže povolební vyjednávání nebylo tak úplně harmonické. Proti koalici s hnutím ANO se nejprve razantně postavil lídr ODS Karel Haas a později také dvojka na kandidátce strany Petr Klimpl. Ani jeden v nově vznikající radě sedět nebude a zatím je nepravděpodobné, že koalici podpoří.

Podobný krok učinila také bývalá primátorka Štěpánka Fraňková, která spolupráci s hnutím ANO odmítla a ze Sdružení pro Pardubice rovnou vystoupila. Kvůli těmto skutečnostem se ANO rozhodlo, že koaliční dohodu budou netradičně podepisovat všichni zastupitelé zainteresovaných stran. Bude tak předem jisté, kdo novou vládu podpoří. Definitivní rozuzlení nabídne ustavující zastupitelstvo, které by se mělo konat v pondělí 19. listopadu od 17 hodin.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu