Reklama

Nefér volby v Heřmanově Městci? Piráti napadli jejich platnost

Heřmanův Městec/Pardubice – Dnešním dnem končí možnost podat návrh na neplatnost voleb do zastupitelstev obcí a měst. Právě tuto možnost využili zástupci České pirátské strany v Heřmanově Městci. Nelíbí se jim průběh hlasování v místním domově pro seniory a volby chtějí nechat opakovat. V rozhovoru pro vzpravy.cz to řekl jejich lídr David Zieris.

Reklama

Piráti získali v Heřmanově Městci 4,88 % hlasů a do zastupitelstva města se tak nedostali jen těsně. Volby vyhrála strana Živé město Heřmanův Městec se 30,27 % hlasů. Návrh na neplatnost voleb podali Piráti poslední možný den, a to na pardubické pobočce Krajského soudu v Hradci Králové.

Podle pirátské strany nebylo v pořádku hlasování v Domově pro seniory Heřmanův Městec. „Klienti domova měli možnost hlasovat jen v sobotu od 9 do 10 hodin. Z našeho pohledu je tento čas krátký a nedostačující,” řekl lídr David Zieris. Pro úplnost je třeba dodat, že v Heřmanově Městci jsou dva domovy pro seniory. Pochybení se týkají zařízení, které zřizuje Hlavní město Praha.

Piráti chtějí také nechat prověřit skutečnost, že senioři údajně dostali volební lístky až v den voleb. Podle zákona by je ale měli mít tři dny před začátkem hlasování. „Někteří klienti dostali volební lístky až v pátek, a tudíž neměli dostatečný čas na to, aby se pořádně rozmysleli a svou volbu zvážili,” upozornil Zieris s tím, že Piráti žádají, aby se volby v Heřmanově Městci kompletně opakovaly.

Podle Zierise pirátské straně nejde o funkce. „Celý proces nepodstupujeme kvůli tomu, abychom získali křeslo, jde nám jen o princip. To, co se stalo v Heřmanově Městci, je ožehavou otázkou i pro ostatní domovy důchodců v České republice,” poznamenal David Zieris. „Hluboce si vážím demokracie a to je důvod, proč jsem návrh podal. Nemám problém přiznat porážku, pokud bude podle pravidel,” dodal.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu