Reklama

Požár bývalého sila ve Svitavách: zpožděné vlaky a demolice

Svitavy – V neděli navečer zachvátil požár budovu bývalého sila u železniční trati ve Svitavách. Opuštěná stavba, ve které přebývali bezdomovci, skončila celá v plamenech a částečně se zřítila. Pravděpodobně bude nutná kompletní demolice. Padající trosky budovy poškodily kolejiště a velký žár zničil troleje, takže dálkové vlakové spoje musely jezdit odklonem a nabíraly několikahodinová zpoždění

Reklama

Hasiči přijali hlášení o požáru v 17:37 hodin a při jejich příjezdu už byla budova celá v plamenech. V jednu chvíli zasahovalo na místě až devět jednotek hasičů. Po 18. hodině se zřítila jedna ze stěn hořící budovy.

„Podle slov vyšetřovatelky hasičů v opuštěném objektu během posledních let několikrát hořelo. Vždy se jednalo o požáry menšího rozsahu. Uvnitř objektu pobývali bezdomovci,” uvedla tisková mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Obrovské plameny, které šlehaly z objektu, a odlétávající žhavé jiskry způsobily další požáry v okolí. Na dvou domech hořela střešní krytina, na novostavbě azylového domu chytla střešní fólie. Jiskry způsobily také menší požár na nedalekém hřbitově.

Požár během chvíle kompletně zdevastoval celou budovu a padající trosky poškodily kolejiště. Velký žár navíc poničil troleje. Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun. Vlakové spoje na vytížené trase mezi Prahou a Brnem i spoje směřující na Vídeň musely jezdit odklonem a nabíraly až tříhodinové zpoždění.

Požár byl zcela zlikvidován o půl čtvrté ráno. Na místo byl povolán i speciální bourací bagr z Hlučína a hasičský jeřáb ze Svitav, který pomohl strhnout nejpoškozenější část objektu. Nakonec bylo zjištěno, že technika ze záchranného útvaru na celkovou demolici nestačí.

Foto: HZS Pardubického kraje

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu