Reklama

V Neratově pracují hendikepovaní lidí. Pěstují bylinky, vaří pivo

Neratov – To, že jsou lidé, ať už s mentálním či fyzickým hendikepem, předurčení k nezaměstnanosti, dávno neplatí. Podívejte se v reportáži Východočeské televize V1 do podhůří Orlických hor, kde působí sdružení Neratov, které má v současnosti pod svými křídly 230 lidí, z toho 180 je hendikepovaných.


Reklama

„Jednou z našich výhod kromě individuálního přístupu je třeba pracovní doba, která se pohybuje u těchto lidí kolem čtyř až šesti hodin. Obvykle víc práce prostě nezvládnou. Na trhu práce je stále minimum podniků, co to nabízí nebo co dokáží přizpůsobit tomu jejich handicapu činnost,” říká Antonín Nekvinda, manažer Sdružení Neratov

Sdružení působí v několika odvětvích. Hendikepovaní tak mohou dělat práci, na kterou se hodí nejvíce. Nejnovějším stanovištěm je montážní dílna v Králíkách, která zaměstnala dalších 43 lidí.

„Máme tady mentálně hendikepované, fyzicky postižené i duševně postižené. Takže ta práce s nimi je občas taková složitější, ale sešli jsme se fakt dobrá parta,” těší Dagmar Pejchalovou, vedoucí střediska v Králíkách.

Hendikepovaní se mohou realizovat třeba i v zahradnictví přímo v Neratově. Turisté si zde rádi nakupují bylinky nebo čerstvou zeleninu. „Nejčastěji přepichuji, přesazuji a různě jako sázím,” říká paní Danuška, zaměstnankyně Sdružení Neratov.

Co ocení spíše pánové, je vlastní pivovar, který vyrábí pivo Prorok. I na jeho výrobě se podílejí hendikepovaní lidé. Chuťově se pivo přibližuje tomu plzeňskému a jde opravdu na dračku. „To, co nám uzraje, během týdne prodáme, nestíháme vlastně teď z důvodu kapacity vařit dostatek piva pro konzumenty,” pochvaluje si sládek Marek Volf.

Sdružení provozuje také speciální školu, o kterou je velký zájem, a plánuje ji do budoucna ještě rozšířit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu