Reklama

Studenou vodu na osvěžení, teplou na žízeň, radí urolog

východní Čechy – Věnovat zvýšenou pozornost správnému pitnému režimu. To je jedna z klíčových záležitostí, jimiž se lidský organismus může bránit současné vlně tropického počasí a může předcházet různým zdravotním obtížím. Jak se před vyčerpávajícím horkem bránit, radí zástupce primáře urologického oddělení Pardubické nemocnice Khaled Baker.

Reklama

„Je potřeba dodržovat stálý příjem tekutin, abychom udržovali jejich optimální množství v těle,“ říká zástupce primáře urologického oddělení Pardubické nemocnice Khaled Baker. „Voda je nesmírně důležitá pro transport živin, stopových prvků, minerálů a dalších látek v našem těle,“ dodává.

Při nesprávném pitném režimu může dojít k dehydrataci organismu. Jak se projevuje?

Dehydratace je velmi závažný problém. Poznáme to tak, že člověk je apatický, unavený. V závažnějších formách dehydratace dochází k poruchám vědomí, dokonce až k bezvědomí. Hodně může napovědět i barva moči. Když je koncentrovaná, znamená to, že moc nepijeme a že jsme dehydratovaní. Čím je barva světlejší, tím je to lepší. Znamená to, že dodržujeme pitný režim.

Jak by tedy měl vypadat správný pitný režim?

U lidí se liší podle váhy. Dítě má menší spotřebu, jiné parametry jsou u staršího jedince. Obecně řečeno – při normálních teplotách bychom měli za den vypít jeden a půl až dva litry tekutin, v letních měsících a při fyzické aktivitě určitě víc. Třeba sportovci by měli vypít až šest litrů.

Které nápoje jsou při vyšších venkovních teplotách nejvhodnější?

Optimální je nápoje kombinovat. Nejlepší je klasická pitná voda. Můžeme ji kombinovat s minerální vodou nebo s ovocnými šťávami v poměru jedna ku dvěma. Naopak bychom měli omezit kávu, silné čaje, alkohol a limonády. Mají opačný hydratační efekt.

Je lepší pít teplou, nebo studenou vodu?

Na osvěžení je lepší chlazená. Ale když máme pocit žízně, tak bychom si měli dát teplou vodu, protože jinak musí organismus vynakládat ještě větší množství energie na ohřívání studené vody. Tělo při dehydrataci potřebuje vodu, a ne ještě delší čas na ohřívání studené vody.

Ve vedrech jsou určitě velice ohrožené děti. Měly by pít častěji?

Malé děti v letních měsících určitě musí dodržovat pitný režim. Nebo spíše rodiče je musí nutit pít častěji po troškách. Měly by si dát sklenici vody po půl hodině, po hodině nebo po dvou hodinách. Záleží na venkovní teplotě a jejich aktivitě.

Co je vlastně nejčastější zdravotní problém, s nímž se v současném období setkáváte u pacientů v ordinaci?

V letních měsících je to jednoznačně infekce močových cest, zejména u žen. Jsou k tomuto zdravotnímu problému náchylnější, protože mají kratší močovou trubici než muži. Infekce jsou způsobeny tím, že se lidé v létě koupou, chodí v mokrých plavkách, neutírají se a nachladí se. Rozhodně se doporučuje po koupání se převléknout a otřít do sucha. Lidé, zejména ženy, se pak vyvarují infekcím močových cest.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu