Reklama

Chrudim spoléhá na loňské tahouny. Jen o záchranu hrát nechce

Chrudim – Pořádně náročná zkouška čeká na chrudimské fotbalisty. V minulé sezoně si vykopali postup do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, soupeřům v závěru soutěže nasázeli i osm nebo deset gólů. Ve druhé lize to bude úplně o něčem jiném, celá řada klubů staví týmy, které se mají poprat o postup mezi elitu. Chrudim přesto převážně s hráči, kteří si postup vykopali, nechce hrát jen o záchranu.

Reklama

„Do soutěže vstupujeme s pokorou, ale sebevědomě. Naším cílem není hrát jen o záchranu. Je to ale úplně něco jiného než třetí liga, a to pro všechny v klubu,” uvedl předseda klubu Tomáš Linhart a připomněl, že Chrudim před osmi lety i přes postup druhou ligu odmítla. „Podmínky pro druhou ligu jsou už mírnější než tehdy, kdy jsme si ji také vykopali a museli jsme ji přepustit Pardubicím.”

Na druhý pokus už si Chrudim druhou nejvyšší soutěž zkusí. I přes pár nováčků v kádru bude sázet na ustálenou kostru týmu. „Minulou sezonu jsme hráli s úzkým kádrem, teď jsme ho rozšířili. Chceme hrát ligu s hráči, kteří si postup vykopali, a teprve uvidíme, zda je to správně,” řekl hlavní trenér Pavel Jirousek, který v klubu kroutí už 11. sezonu.

Krátká letní příprava mu nadělala spoustu starostí. „Vnímám to jako velký hendikep, ale když se podíváme na ostatní soupeře, tak také tým obměňují. Budu spoléhat na hráče z minulého ročníku a všichni za sebou budou mít další vlčáky, kteří budou čekat na svou šanci. Noví hráči teď měli krátký čas na to, aby se s týmem sehráli,” doplnil Jirousek.

Případné porážky nesmí tým rozhodit

Oproti soupeřům bude mít Chrudim nevýhodu v tom, že její kádr je poskládaný výhradně z amatérů s civilním zaměstnáním. „Po sportovní stránce nás to doběhne. Soupeř půjde druhý den po zápase regenerovat a naši hráči půjdou do práce. Určitě to takhle nejde dělat dlouhodobě. Role nováčka nebude jednoduchá, což bylo vidět i na nováčcích z minulých ročníků,” uvědomuje si trenér.

Připravený je i na to, že vstup do druhé ligy bude náročný a všechno nepůjde podle představ. „Byl bych rád, aby klima mezi hráči a realizačním týmem zůstalo dobré, i když se nám třeba nebude dařit. Nerad bych, aby se nám porážkami a tlakem rozbil celý tým. Myslím si, že v soutěži bude důležitá i mentální stránka,” dodal Jirousek.

Těžký los může být výhoda

Jedním z chrudimských hráčů, kteří si druhou ligu už vyzkoušeli, je záložník Tomáš Dostálek. „Na druholigovou sezonu v Pardubicích vzpomínám smíšeně, půl roku jsem se do toho dostával a pak přišel nový trenér Hašek. Vzpomínám na to v dobrém, ale na druhou stranu to nebylo jednoduché. Když jsem se vracel do Chrudimi z Liberce, tak jsem si říkal, že bychom si to zasloužili,” říká třicetiletý hráč.

Chrudim na úvod druhé ligy nečekají žádní soupeři na zahřátí, zvláště ve venkovních zápasech. Nejprve jedou na Žižkov, poté do Brna a v pátém kole na derby do Pardubic. „Los nevypadá na papíře úplně jednoduše, ale soupeři jsou v druhé lize vyrovnaní a nedá se moc vybírat. Pro nás ale může být i výhoda, že máme na začátek silnější soupeře. Za kluky v kabině můžu slíbit, že na hřišti necháme vše a uvidíme, na co to bude stačit,” prohlásil další záložník Ondřej Kesner.

Soupiska MFK Chrudim – sezona 2018/2019

Brankáři: Lukáš Mrázek, Daniel Gregovský a Simon Zíma

Obránci: Petr Drahoš, Jaroslav Hlavsa, Filip Holeček, Jakub Krčál, Denis Krištof, Lukáš Mastík, Vojtěch Řezníček, Josef Stránský a Matěj Zikmunda.

Záložníci: Jan Díl, Tomáš Dostálek, Tomáš Froněk, Ondřej Kesner, Lukáš Kopecký, Sebastien Langr, David Sixta, Martin Sulík, David Vodrážka a Adam Zavřel.

Útočníci: Petr Rybička, Jakub Šípek a Daniel Vašulín.

Trenéři: Pavel Jirousek, Pavel Matějka a Radim Holub. 

Foto: MFK Chrudim

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu