Reklama

Budoucích řezníků ubývá. V Poličce jim vzniká unikátní pracoviště

Polička – Pracoviště, které nemá ve východních Čechách obdoby, budou moci brzy využívat žáci Středního odborného učiliště v Poličce. V jejím areálu vznikají prostory na zpracování zvěřiny. Novinku ocení hlavně budoucí řezníci, kterých je v zemi nedostatek.

Reklama

Oddělený provoz na zpracování zvěřiny je unikátní v Pardubickém i Královéhradeckém a mnoho podobných není ani v celé republice. „Škola bude moci zvěřinu zpracovávat, vykupovat a prodávat. Nejen maso jako základní surovinu, ale také opracované výrobky,” řekl Bohumil Bernášek, radní Pardubického kraje pro školství.

Nový provoz bude hotový na podzim letošního roku. Celkové náklady se vyšplhají k 41 milionům korun, přičemž 37 milionů uhradí evropské dotace, zbytek zaplatí Pardubický kraj.

Nové pracoviště budou využívat také kuchaři a studenti dalších gastro oborů, kteří se tak dostanou k méně dostupným surovinám. Nejvíce ho ale ocení budoucí řezníci, kterých je na trhu práce nedostatek.

„V nedávno skončeném školním roce úspěšně absolvovali obor řezník-uzenář tři studenti. Od září nastoupí šest studentů a stejný počet by měl příští červen absolvovat,“ informoval ředitel školy Boris Preissler.

V rámci České republiky se jedná o vysoké číslo. Za rok školy v celém státě opouští řádově jen několik desítek vyučených řezníků.

Učiliště v Poličce také spolupracuje s místním masokombinátem, kde se studenti seznamují s provozem v běžném podniku. „Studenti se v provozu osvědčili. Svědčí o tom vzrůstající podpora masokombinátu,“ poznamenal Boris Preissler.

Foto: ilustrační/SOŠ a SOU Polička

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu