Reklama

Zámecký park ve Slatiňanech je uzavřen! Co se děje?

Slatiňany – Slatiňany se snaží zvelebit svůj nejlákavější kulturní skvost, kterým je bezpochyby místní zámek a přilehlý park. Návštěvníky tedy mohou v těchto dnech překvapit pásky se zákazem vstupu.


Reklama

Stejně jako celý zámek pochází rozsáhlou rekonstrukcí také přilehlý park. Jestli jste se tedy chtěli vydat na romantickou procházku, máte smůlu. Park je totiž veřejnosti zcela uzavřen.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o předané staveniště, tak tu samozřejmě platí úplně jiná pravidla a z toho důvodu je park uzavřený. Část je průchozí, od zámku ke hřebčínu se návštěvníci bez problému dostanou a pak musí park obejít skrz kaštanku,” řekl kastelán Jaroslav Kušta.

Zámecký park je uzavřen především z důvodu bezpečnosti. Součástí rekonstrukce je totiž i ořezávání větví nebo kácení některých stromů. „Park se uklízí a v brzké době také nastoupí parta, která bude upravovat kompletně celou síť cest,” sdělil Kušta.

Renovaci se nevyhne snad žádné část parku. „Bude se bagrovat a čistit celé jezírko a budou se obnovovat stavby jako dětské hospodářství, vyhlídkový altán, odpočinkový altán, voliéra a v místech bývalého tenisového kurtu vznikne dětské hřiště,” popsal kastelán.

Zámecký areál dozná skutečně velké změny a svou podobou se vrátí zhruba sto let dozadu, tedy do období, kdy byl nejkrásnější. „Opět tu pokvetou květiny, vrátí se sem záhony, keře a další věci, které odsud postupně od druhé světové války zmizely,” podotkl Jaroslav Kušta.

Jedna z největších rekonstrukcí zámeckého parku ve Slatiňanech by měla být dokončena v roce 2020. Pokud však práce půjdou dobře, bude návštěvníkům otevřen už dříve.

Státní zámek Slatiňany

Areál ve Slatiňanech tvoří budova zámku s navazujícím anglickým parkem o rozloze 16 hektarů a drobnou architekturou. Areál prošel dlouhým vývojem, kdy se z gotické tvrze stal renesanční, později barokní zámek obklopený formální zahradou. V 19. století byly zámek a park upraveny v duchu romantismu a sloužily knížecímu rodu Auerspergů zprvu jako letní sídlo a později jako nejmilovanější dům určený k výchově dětí a poklidnému rodinnému životu. Celý areál se postupně svou prezentací vrací do období kolem roku 1900, které představuje nevýznamnější dějinnou epochu v historii této památky, dobu Františka Josefa z Auerspergu, mecenáše, skvělého hospodáře, milujícího manžela a otce, cestovatele a milovníka koní.

Zámek byl prohlášen v roce 2001 prohlášen Národní kulturní památkou. Je také součástí krajinné památkové zóny Slatiňansko – Slavicko. Od roku 1950 je v zámku zpřístupněno unikátní hipologické muzeum věnující se koním a od roku 2011 je zde jedna z nejnovějších prohlídkových zámeckých expozic.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu