Cukrářské řemeslo má budoucnost. Žáci si při studiu i vydělají
- 26. dubna 2018,
- 12:07,
- Ostatní města,
- Gabriela Mlynka
Chrudim – Může se zdát, že zájem o řemeslné obory je na ústupu, ale opak je pravdou. Minimálně v oboru cukrář. Své o tom vědí na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti obchodu a služeb Chrudim, kde je o cukrářské umění stále velký zájem. Žáci si navíc při studiu mohou i vydělat.
Při studiu na cukráře nehrozí, že by děti celý dny proseděly ve třídě a opisovaly z tabulce recepty. Polovinu času tráví teorií a polovinu praktickým nácvikem „Do lavice si děti určitě nesedají. Když ráno přijdou, tak s nimi uděláme docházku, a poté podle toho, jakou máme výrobu, jim dáváme lístečky, kde mají napsány veškeré informace, co je potřeba za ten den vyrobit,” přibližuje náplň školního dne učitelka odborného výcviku Jana Matějů.
Žáci si během praktického vyučování, kdy většinou pečou dorty nebo zákusky, nejenže osvojí cukrářské řemeslo, ale navíc si v při studiu mohou vydělat i peníze, protože za odvedenou práci dostávají mzdu. Ti nejšikovnější pak reprezentují školu na soutěžích.
„Skoro vždycky vozíme ze soutěží medaile, obvykle první a druhá místa, někdy se tedy stane, že skončíme třetí, ale poslední dobou máme opravdu pěkná umístění na prvních místech,” prozrazuje Jana Matějů.
Předpokladem pro budoucího cukráře je podle učitelů především manuální zručnost a dobrá představivost. Na některá umělecká díla z rukou cukrářů-žáků se můžete podívat v reportáži.