Reklama

Cestářské rodeo prověřilo dovednosti řidičů

  • 12. září 2019,
  • 22:24,
  • Pardubice,
  • PR článek

Pardubice – Areál Správy a údržby silnic Pardubického kraje ožil netradiční podívanou. Za volantem posypového vozu se střídali zástupci všech patnácti krajských cestmistrovství, aby v regionálním kole „Cestářského rodea“ vybojovali postup do Mistrovství České republiky. To se na stejném místě uskuteční už v sobotu 14. září.

Reklama

Cestářské rodeo je jednoduše řečeno jízda zručnosti s posypovým vozem v plné výbavě, včetně sněhové radlice. Řidiči musí absolvovat jedenáct překážek simulujících zimní údržbu silnic a situace, se kterými se mohou na svých cestách potkat. 

O vítězi rozhoduje čas, ale i nejméně chyb na překážkách. Soutěž je dvoukolová „Přeji řidičům rychlou a bezpečnou jízdu. Ale nejen tady, ale i v tom reálném provozu. Když vidím, kolik nástrah jim řidiči, stavební firmy a další připraví na silnicích a že často musí i riskovat, je bezpečnost na prvním místě,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu Michal Kortyš. 

Délka soutěžní trati byla přibližně 450 metrů, kdy řidiči projížděli různými branami, posouvali radlicí překážky, projížděli slalom nebo simulovali i vjezd do garáže s plnou výbavou. „Za každou chybu, dotknutí se překážky nebo nesplnění úkolu dostávali trestné body. A protože chceme řidiče motivovat ke klidné jízdě a k dobrému zacházení s vozidlem, vyhlásili jsme i cenu Mistr volantu. Tu získal řidič s nejméně trestnými vteřinami v rámci jedné jízdy,“ dodal hlavní pořadatel soutěže Marian Cvrkal, provozní náměstek Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Tuto cenu mezi čtyřiadvaceti závodníky vybojoval Jaroslav Svoboda z cestmistrovství v Třemošnici. 

Rozdíly mezi výslednými časy řidičů byly velké, ti nejrychlejší trať dokázali projet i za méně než dvě minuty. Tím úplně nejrychlejším s minimem trestných vteřin za chyby na překážkách byl Milan Rybenský z cestmistrovství Pardubice, který zvítězil v obou jízdách. Jeho celkový čas byl 5 minut a 11 vteřin. Postupuje tak do celostátní soutěže „Cestářského rodea“. Spolu s ním jsou nominovaní i z krajského kola druhý Pavel Navrátil z Poličky a třetí Tomáš Michalec z Holic. 

„Už nominace do regionálního kola je úspěch, být jednou přibližně šestadvacetinou z tří set našich zaměstnanců je skvělé. Gratuluji vítězům regionálního kola a přeji jim hodně štěstí v Mistrovství ČR,“ doplnil ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. Mistrovství ČR se uskuteční teprve podruhé, poprvé to bude v Pardubickém kraji. První tři z této soutěže pak postoupí do šampionátu zemí V4.

Je vidět, že v kraji máme mnoho zkušených řidičů a že jsou dobře připraveni na zimu. Přeji jim mnoho kilometrů bez nehod,“ uzavřel předseda kontrolního výboru Krajského úřadu Pardubického kraje Miloš Akerman. 

Mistrovství ČR v „Cestářském rodeu“ se uskuteční v sobotu 14. září v areálu Správy a údržby silnic Pardubického kraje v Pardubicích - Doubravicích, a to od 10:00 hod. 

Foto: archív

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu