Reklama

Další vlna kotlíkových dotací v Pardubickém kraji. K dispozici je 176 milionů

  • 3. října 2019,
  • 13:46,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubický kraj – Popáté budou moci obyvatelé Pardubického kraje využít možnost získat finanční prostředky na výměnu topných zařízení. V rámci takzvaných kotlíkových dotací ministerstva životního prostřední je připraveno 176 miliónů korun. Příjem žádostí zahájí krajský úřad příští týden.

Reklama

V Pardubickém kraji domácnosti v minulosti díky kotlíkovým dotacím vyměnily 3341 topných zařízení. „ Teď přichází poslední možnost využít těch nejvýhodnějších dotačních podmínek pro nové zdroje tepla, které zlepší život nejen jednotlivým rodinám, ale díky lepšímu ovzduší i všem obyvatelům kraje,“ řekl na tiskové konferenci v Pardubicích ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ministr také připomněl, že zastaralé kotle 1. a 2. emisní třídy nebudou smět lidé od září roku 2022 vůbec používat. 

Pardubický kraj vyhlásil první výzvu v roce 2015. Doposud ve čtyřech kolech na výměnu kotlů rozdal více než 360 milionů korun. Zhruba polovina této částky je připravena pro pátou výzvu, která startuje 8. října. Peníze by úspěšní žadatelé měli dostat na jaře roku 2020.   

„Ukázalo se, že využití krajských úřadů bylo pro příjem žádostí správné. Kraje sehrály a stále sehrávají velmi důležitou úlohu v rámci těchto dotací,” ocenil hejtman Martin Netolický. 

Stejně jako při poslední výzvě bude krajský úřad přijímat žádosti elektronicky. „Tím jsme zamezili často nedůstojnému nocování před krajským úřadem,” podotkl hejtman.

Problémů s elektronickým podáním se kraj nebojí

Netolický se neobává, že by mohly v souvislosti s online žádostmi nastat podobné problémy, jak řeší například Jihočeský kraj. Tam panuje podezření, že systém napadli hackeři prostřednictvím takzvaných robotů. 

„Jsem přesvědčený, že se to našeho kraje týkat nebude, jelikož jsme v minulosti systém testovali na výraznější převis žadatelů,“ doplnil Martin Netolický.

Žádosti mohou zájemci vyplňovat pomocí aplikace na webových stránkách Pardubického kraje od 4. září. „Příjem žádostí bude zahájen 8. října v půl sedmé ráno a ukončen 30. října 2020. Z minulosti víme, že jen za první minutu od možnosti přihlášení se nám podařilo přijmout stovky žádostí, a proto doporučuji si připravit formulář předem,“ doplnila radní Hana Štěpánová. 

Dotace se bude týkat výměny kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním nesplňujícího emisní třídu 3, 4 nebo 5 dle ČSN EN 303-5 v rodinných domech na území Pardubického kraje. Nahradit je bude možné kotli na biomasu s ručním nebo automatickým přikládáním, tepelnými čerpadly, plynovými nebo kondenzačními kotli.

Výše podpory se bude pohybovat v závislosti na novém tepelném zdroji od 95 do 120 tisíc korun. Ta může být dále navýšena o 7,5 tisíce korun. Veškeré informace najdou zájemci na www.pardubickykraj.cz/kotlikove-dotace.

Foto: archiv, Pardubický kraj

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu