Reklama

Hasiči kontrolují únikovky: Hráči se musí dostat ven kdykoliv!

  • 15. března 2019,
  • 10:18,
  • Pardubice,
  • David Záruba

Pardubický kraj – Po tragédii v Polsku, kde při požáru během únikové hry zemřelo pět školaček, se hasiči vrhli na kontrolu těchto zařízení v Pardubickém kraji. A už první výsledky ukazují, že ani tady není všechno v pořádku.

Reklama

Celkem hasiči zjistili v regionu 14 provozovatelů únikových her, nemusí to však být konečně číslo. „Někdo může mít hru načerno, někdo naopak s danou provozovnou dávno skončil,“ upřesňuje Kateřina Shejbalová, vedoucí oddělení prevence pardubických hasičů.

Kontrola už se zastavila na čtyřech místech a žádné neprošlo bez chyby. „Nejčastěji se zatím setkáváme s tím, že subjekt nemá provozovnu zkolaudovanou pro účely únikové hry,” uvádí kontrolor Aleš Janda.

V kontrolovaných objektech rovněž chyběla revize na elektroinstalaci a elektrické spotřebiče. Pro potřeby hry také tvůrci únikovek zmenšují dveře, které původně sloužily k úniku osob. „To je špatně,” dodává Janda.

Dostatečně průchodná úniková cesta je nepřekonatelnou podmínkou. Hráčům musí být umožněno opuštění prostor únikové hry i bez pomoci zvenčí.

„Únik hráčů, který by byl závislý pouze na osobě, která hru kontroluje, nebude považován za zajištění trvalé volnosti únikových cest,” upozorňuje Shejbalová.

Kontroloři také kladou důraz na to, aby v místnosti, ze které mají hráči uniknout, byly omezeny možné zdroje vzniku požáru.

Co to jsou únikové hry?

Účastníci únikové hry jsou uzavření v jedné nebo více místnostech, ze kterých se musí zpravidla během jedné hodiny dostat ven. Aby se jim to povedlo, musí vyluštit řadu hlavolamů a hádanek, které na sebe navazují a vedou je cíli. Úniková hra má obvykle specifické téma, v jehož duchu je prostředí i příběh upraven, například Heydrichiáda. V některých případech jsou hráči spoutáni, svázáni nebo mají oči zakryté šátkem.

Foto: HZS Pardubického kraje

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu