Reklama

Útok v České Třebové: Mladík pobodal seniora pro pár stovek

Česká Třebová – Pachatelem loupežného přepadení seniora v České Třebové, které se odehrálo minulý čtvrtek, je 22letý muž ze severu Čech. Neměl peníze, a tak se rozhodl loupit. Napadený však nechtěl peníze vydat, a tak mu útočník zasadil několik ran nožem. Policie pachatele dopadla hodinu a půl po činu v centru České Třebové.

Reklama

Dramatické chvíle se odehrály v odlehlé části České Třebové. Pachatel si seniora vyhlédl, když zajížděl s autem do garáže, a pod smyšlenou záminkou ho oslovil. Když se dali do řeči, mladík ho nečekaně udeřil. Napadený se však bránil.

„Muž mu ránu vrátil, což pachatele zarazilo. Proto vytáhl nůž a několikrát ho bodl do hrudníku a dalších částí těla. Pak si řekl o peníze, které mu starší muž ze strachu vydal,” popsal přepadení Milan Šimek, vedoucí odboru obecné kriminality. „Pachatel získal několik stovek a do zatčení utratil pár desítek korun,” dodal.

Napadený muž zvládl i s těžkými zraněními dojet autem několik set metrů k domovu, kde začal kolabovat. Naštěstí si ho všimla sousedka. Do nemocnice seniora transportoval vrtulník. „V současné době je jeho stav stabilizovaný a komunikuje s doktory,” sdělil Šimek.

Policisté pachatele dopadli během půl hodiny

Zhruba hodinu po incidentu začalo v České Třebové rozsáhlé pátrání. K dopadení pachatele pomohla detektivům místní znalost. Napadený jim útočníka popsal a uvedl, že ho ve městě nikdy neviděl.

Policisté proto vyrazili k obchodnímu centru, kde po chvíli na muže, který odpovídal popisu, narazili. Se zatčením detektivové počkali na posily, protože nevěděli, jak je podezřelý ozbrojen, a v tu chvíli se nacházeli na frekventovaném místě. Půl hodiny od začátku pátrací akce byl útočník v poutech.

Zadržený nejprve zapíral, ale pod tíhou důkazů se přiznal a policii dovedl na místo, kde odhodil nůž. Loupežným přepadením se 22letý muž ze severu Čech snažil vyřešit neutěšenou finanční situaci.

„Svého jednání litoval, řekl, že to byla hloupost. Obhajoval se zoufalou situací. Viděl to jako nejsnazší možnost, jak přijít k penězům. Zpočátku ale dělal všechno pro to, aby dopaden nebyl, o čemž svědčí i fakt, že se převlékl,” řekla státní zástupkyně Faltusová.

Z práce ho kvůli absenci vyhodili

V České Třebové byl zhruba tři týdny a bydlel na ubytovně. Přes agenturu pracoval jako lakýrník, ale den před napadením ho z práce kvůli absenci vyhodili. „Neměl práci, vyloučili ho z ubytovny a ocitl se bez prostředků, tak to řešil napadením seniora,” dodala Faltusová.

Mladík doposud nebyl trestán, jen v dětství se dopouštěl menších krádeží. Za pokus o loupežnou vraždu mu hrozí 15 až 20 let, případně výjimečný trest. V současné době je ve vazbě.

Případ je letos v Pardubickém kraji ojedinělý. Policisté sice už řešili jednu vraždu a jeden o pokus o ni, ale v obou případech se pachatel s obětí znali a jednalo se o vyústění osobních sporů. „V tomto případě pachatel neměl k České Třebové vztah, takže kdyby odjel, tak by se nám těžko hledal,” podotkl Šimek.


Záznam tiskové konference k případu:

Foto: Policie ČR/KŘP Pardubického kraje

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu