Reklama

Igráček hlásí comeback. V Chrudimi se převlékl za Ressela

Pardubice - Regionální muzeum Chrudim hostí od tohoto týdne putovní výstavu s názvem Fenomén Igráček. Ta seznámí návštěvníky s historií a současností legendární české hračky. Speciálně pro chrudimskou výstavu byly vytvořeny postavičky Josefa Ressela a Karla Pipicha.

Reklama

První Igráček, povoláním zedník, byl vyroben již v roce 1976. Od té doby byly vytvořeny desítky různých povolání Igráčků s odlišnými doplňky. Postupem času však v konkurenci zahraničních hraček upadl v zapomnění, ale v roce 2010 byl znovu vzkříšen. Nyní ve formě putovní výstavy obšťastňuje návštěvníky muzeí po celé republice.

„Výstavy určené pro dětské návštěvníky mají v krajských muzeích tradičně vysokou návštěvnost. Využívají je školy, ale chodí na ně i rodiče a prarodiče s dětmi. Tentokrát bude moct i starší generace zavzpomínat na hračku svého mládí,“ řekl Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje.

Moderní Igráček se přizpůsobil současné době. Na výstavě se návštěvníci setkají s doktorem, lékárníkem, policistou, hasičem, výpravčím, řidičem či popelářem. Figurka také zábavnou formou představuje svou práci. Zejména mladí návštěvníci se tak seznámí s nároky na různé profese, které si mohou v budoucnu zvolit jako svá povolání.

Speciálně pro chrudimskou výstavu byly vytvořeny postavy slavného chrudimského rodáka Josefa Ressela, vynálezce lodního šroubu, a významného chrudimského občana Karla Pippicha. Jejich autorem je Miroslav Svoboda, který vyrábí originální Igráčky spojené s místem, kde putovní výstava zakotví.

Výstavu je možné navštívit od čtvrtka 31. ledna do neděle 17. března 2019 vždy od 9 do 12 a od 12:30 do 17 hodin, s výjimkou pondělků, kdy je zavřeno. Nejen pro děti je tu připravena malá herna. Putovní výstavu připravil český výrobce her a hraček Efko-karton, který Igráčka vyrábí ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně.

Foto: Pardubický kraj

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu