Reklama

Evakuace lyžařů na Bukové Hoře: Na lanovce seděli tři hodiny!

Červená Voda – Pád stromu na lanovku včera odpoledne zcela uzavřel lyžařský areál Skiresortu Buková Hora. V kabinkách zůstalo uvězněno 71 lyžařů, kterým dolů na zem museli pomoci hasiči. Někteří čekali na vysvobození přes tři hodiny. Na místě zasahovali i dva vrtulníky.

Reklama

Strom spadl na lano sedačkové lanovky zhruba v její polovině. Ačkoliv bylo původně hlášeno, že ve vzduchu by se mohlo nacházet až 200 lyžařů, nakonec jich bylo „pouze" 71. Pokus o opětovné nahození lana a zprovoznění zařízení v nouzovém režimu nevyšel, do akce tak museli jít hasiči specializovaní na lezectví.

Evakuace všech lyžařů uvězněných na lanovce začala těsně před 14. hodinou, tedy zhruba hodinu po nahlášení nehody. Na pomoc byly povolány také dva vrtulníky z Prahy a Brna.

„Při zásahu na lanovce ve zmrzlém prostředí jde o minuty. Největší problém je čas. Lidé, kteří na lanovce sedí, jsou oblečení na lyžování, nikoliv na sezení. Ale lanovka byla v tomto případě moderní a vyhřívaná,” uvedla tisková mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Hasiči si rozdělili jednotlivé úseky, vylezli na sloup a pomocí lanového setu se přiblížili k lyžařům na sedačce. „Zde si vytvořili bod. Ustrojili vždy po jednom lyžaři do evakuačního trojúhelníku a spustili lyžaře postupně dolů,” popsala Horáková záchranné práce s tím, že mezi evakuovanými byly i děti. Někteří lyžaři se z lanovky dostali za pomoci vrtulníků.

Hasiči postupně z lanovky evakuovali všech 71 lyžařů. Akce byla ukončena v 16:17 hodin, tedy zhruba po dvou hodinách. Někteří lidé zůstali na lanovce zaseknutí přes tři hodiny, přesto se celý incident obešel bez zranění.

Na místě zasahovala kromě hasičů z Pardubického a Olomouckého kraje také Horská služba z Čenkovic, Jeseníků a Říček.

Foto: HZS Pardubického kraje, Policie ČR

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu