Reklama

Léčebný ústav v Jevíčku má nové lehárny. Pobýval tu i Masaryk

Jevíčko – Odborný léčebný ústav v Jevíčku se pyšní opravenými lehárnami. Obnova historické budovy bývalé Zemské jubilejní léčebny plicní císaře Františka Josefa I. je rozdělená do tří etap a Pardubický kraj ji financuje částkou 15,1 milionu korun, necelé dva miliony přidalo ministerstvo kultury. Další investice budou dokončeny na jaře.

Reklama

Budovy sanatoria pocházejí z let 1913 až 1916 a díky své historické hodnotě byly v roce 2016 prohlášeny za nemovitou kulturní památkou. Není divu, že léčebnu kdysi navštívil i první československý prezident T. G. Masaryk. Nutnou rekonstrukci to však spíše zkomplikovalo.

„Všechny opravy jsou ze strany památkářů o to sledovanější a vše musí být do detailu naplánované a schválené. Proto se celá stavba oproti našemu původnímu kvalifikovanému odhadu prodražila,” sdělil hejtman Martin Netolický.

Renovované lehárny slouží pacientům s pneumologickým onemocněním či tuberkulózou. Tito pacienti jsou léčení v izolaci a nemohou kvůli rekonstrukci jen tak opustit budovu. Práce proto musí být postupné.

Kromě leháren bude příští rok dokončena také přestavba bývalého dětského pavilonu na pavilon plicní rehabilitace. „Rekonstrukce za 39 milionů korun je plně hrazena z krajského rozpočtu. Pokud vše půjde podle plánu, tak by plicní rehabilitace měla uvítat první pacienty na jaře roku 2019,” poznamenal hejtman. Vylepšení se brzy dočká také jídelna, kde se pracuje na nové střeše za čtyři miliony korun.

„Některé pavilony byly dlouhodobě podinvestované. Nyní se nám daří postupně dostávat areál do stavu, který podpoří výbornou péči zdejšího personálu. Část areálu včetně renovace interiérů je tedy ještě před námi,” podotkl krajský radní Ladislav Valtr.

Foto: Pardubický kraj

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu