Reklama

100. výročí republiky: Kde a jak se slaví?

východní Čechy – Již tuto neděli 28. října uplyne 100 let od vzniku samostatného československého státu. Oslavy se budou konat na mnoha místech ve východních Čechách v sobotu i v neděli. Na programu jsou pietní akty, koncerty a symbolické vysazování stromů. Informace o vybraných akcích najdete v tomto článku.

Reklama

Skuteč

Ve Skutči oslavy začnou v neděli u hřbitova, kde skauti zasadí strom svobody. Přibližně v 17:30 vyjde od hřbitova lampionový průvod v čele s Dechovým orchestrem ZUŠ. Průvod půjde přes Palackého náměstí až k pomníkům na Komenského náměstí, kde od 18 hodin proběhne pietní akt s proslovy hostů. Celou slavnostní akci zakončí v 19 hodin ohňostroj, který doprovodí oblíbená Vltava od Bedřicha Smetany. U haly bude k dispozici i občerstvení místních rybářů.

Česká Skalice

V České Skalice odstartuje program v neděli už v 8 hodin ráno, a to slavnostní bohoslužbou v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Malé Skalici. Následovat bude od 10 hodin pietní akt u pomníku legionářů na třídě T. G. Masaryka a hned poté mohou zájemci navštívit výstavu fotografií a pohlednic „Česká Skalice před 100 lety“ v Regionálním informačním centru na třídě T. G. Masaryka. V 11 hodin následuje vysazení stromů ke 100 letům republiky a 150 letům Sokol Česká Skalice u sokolovny v Tyršově ulici.

Martinice

I v Martinicích u Proseče zasadí strom nazvaný Lípa republiky. Účast přislíbili výsadkáři, kteří přijdou ve slavnostním, veteráni v dobových uniformách a zpívat budou místní pěvušky. Po oslavě se najde i něco dobrého k jídlu. Oslava začíná v neděli v 10 hodin u pomníku padlých rodáků v Martinicích.

Vysoké Mýto

Oslavy vyvrcholí v předvečer vyhlášení Československa v sobotu 27. října celodenním programem. Už dopoledne se mohou zájemci vydat na komentované prohlídky po městě. Odpoledne se otevřou dveře škol, muzea a městského úřadu. Po 15. hodině bude naproti základní škole v Jungmannových sadech zasazen Strom republiky a vysokomýtských dětí narozených v roce 2018. Následovat bude kulturní program na náměstí Přemysla Otakara II., který vystřídá tradiční pietní akt u mohyly v Jungmannových sadech s účastí Armády ČR.

Po jeho skončení se od mohyly vydá tradiční lampionový průvod VEČERA SVĚTEL na náměstí Přemysla Otakara II., které o půl osmé večer rozzáří slavnostní ohňostroj. Program předvečera 100. výročí založení Československa uzavře na náměstí lidová veselice, při níž se budou zpívat známé české písničky, jíst gulášová polévka a pít pivo.

Litomyšl

I v Litomyšli se bude slavit v sobotu 27. října. O začátek se postarají členové Veterán klubu Litomyšl, kteří se v dobových kostýmech sejdou v 9.30 hodin u staré radnice na Smetanově náměstí. Odtud vyrazí kolona historických vozidel k památníku u sokolovny, kde bude v 10 hodin následovat pietní akt.

Od sokolovny se účastníci přesunou na ulici 9. května, kde dojde v 11 hodin k slavnostnímu odhalení sochy „Slavěny“ od akademického sochaře a restaurátora Arnolda Bartůňka. Ve 14.00 hodin rozjede odpolední program vernisáží „Více Srdce pro Václava Havla“ v zámeckém sklepení, spojené s neformální debatou nad tématem, zda umíme definovat ideje T. G. Masaryka a Václava Havla. Na 16. hodinu je naplánováno v parku u Smetanova domu sázení lípy – stromu pro Olgu Havlovou.

V 17.30 hodin dojde na autobusovém nádraží ke slavnostnímu odhalení „Trikolory“ od Václava Ciglera a Michala Motyčky. Vstupy na městem organizované akce spojené s oslavou 100 let od vzniku Československa jsou zdarma.

Králíky – Tvrz Bouda

V sobotu 27. října je připravena pro návštěvníky tvrze Bouda výroční nadstandardní prohlídka. Zájemci stráví šest hodin na opevnění a detailně si prohlédnou tvrz Bouda a Muzeum Vysoký kámen. Začátek prohlídky je situován do tvrze Bouda se vstupem v 10 hodin. Připraven je speciální „velký prohlídkový okruh” dělostřelecké tvrze Bouda a dále v doprovodu průvodce prohlídka polního opevnění a dalších zajímavostí v terénu (pozůstatek polní dráhy z doby stavby tvrze, nedokončený řopík nebo polní postavení pro kulomety z doby mobilizace v roce 1938).

Následuje prohlídka samostatného pěchotního srubu K – S 25 Na sedle včetně ukázky funkce vnitřního zařízení. Účastníci musí počítat s časovou náročností celé prohlídky do cca 16. hodiny. S sebou si potřeba si vzít svačinu, pevnou turistickou obuv, svítilnu, teplé oblečení a dobrou náladu. Tento typ prohlídky není vhodný pro děti mladší 10 let.

Náchod – Pevnost Dobrošov

Poslední možnost k návštěvě pevnosti Dobrošov u Náchoda v této sezóně mají zájemci přesně v den stého založení Československa, tedy 28. října. Pevnost bude otevřena od 9.45 do 15.15 hodin a na programu budou jízdy vojenským vozidlem, prohlídky podzemí i prohlídky srubu Jeřáb s unikátními nástěnnými malbami.

Hradec Králové

Sobotní program ve východočeské metropoli se odehraje v Jiráskových sadech, kde se ve 14 hodin uskuteční komentovaná prohlídka rekonstruovaného kostela sv. Mikuláše, o hodinu později pak následuje vysazení pamětní lípy u památníku Jana Gayera a vše završí v 19 hodin v Aldisu koncert Má vlast od Bedřicha Smetany.

Program bude pokračovat v neděli odpoledne, kdy na Masarykově náměstí vystoupí od 14 hodin dechový orchestr Hradec Králové, od 14.45 pak Klapeto se staropražskými písničkami, v 15 hodin bude následovat slavnostní ceremoniál, v 15:45 sportovní vystoupení tělocvičných jednot Sokola a v 16 hodin znovu zahraje skupina Klapeto. Od 16:45 vystoupí JH Big Band Hradec Králové a v 18 hodin startuje ohňostroj na Bílé věži.

Dobruška

Program ke stoletému výročí v Dobrušce začne v neděli ve 14 hodin. Vystoupí ženský pěvecký sbor Vlasta, jeden z nejstarších svého druhu v České republice založený v Dobrušce roku 1881.

Toto pěvecké vystoupení slavnostně zahájí doprovodný program výsadby jubilejní lípy svobody na Šubertově náměstí. V synagoze zazní české, moravské a slovenské písně k oslavě stého výročí vzniku samostatného státu Čechů a Slováků. Řadu známých lidových nápěvů doplní i některé sborové skladby autorů 20. století.

Červený Kostelec

V Červeném Kostelci proběhnou oslavy v neděli 28. října. V 9 hodin je na programu v Kostele sv. Jakuba Většího Mše svatá. Poté bude možné od 10 do 16 hodin v Domku Boženy Němcové navštívit výstavu Osudová osmičková výročí na červenokostelecku. Vstupné je zdarma. V 15 hodin se uskuteční komentovaná prohlídka s Richardem Švandou. V 10.30 bude na Tyršově náměstí vysazena památeční lípa. V 16 hodin proběhne u Pomníku padlých pietní akt se svátečním slovem starosty a ekumenické duchovní slovo zástupců církví. Hodinu nato začíná v Divadle J. K. Tyla koncert ke stoletému výročí. Vše v 19 hodin završí slavnostní ohňostroj před sokolovnou.

Pardubice

V Pardubicích se 28. října 2018 vrátí o celých 100 let nazpátek a společně si připomenou toto významné výročí založení samostatného Československého státu. Program startuje ve 14 hodin na náměstí Čs. Legií, kdy proběhne oficiální slavnostní akt, na který bude navazovat bohatý kulturní program. Od 15 do 16 hodin zahraje a zazpívá kapela Šlapeto. Od 17 do 18 zaswinguje Original Vintage Orchestra. Po nich zahrají a zazpívají Ondřej Ruml & Matej Benko Quintet. 

Foto: facebook/Statutární město Pardubice

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Pardubicko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu