Reklama

Do senátu se dostali Červíček, Tecl a Kortyš

Chrudimsko/Svitavsko/Náchodsko – Voliči na Chrudimsku, Svitavsku a Náchodsku rozhodli o tom, kdo je bude zastupovat v senátu. Druhé kolo vyhráli Martin Červíček, Michal Kortyš a Jan Tecl. Volební účast byla nejvyšší na Náchodsku, kde přišlo přes 22 % voličů, na Chrudimsku volilo téměř 19 % a na Svitavsku 15 % lidí.

Reklama

Na Chrudimsku se ve druhém kole proti sobě postavili Jan Tecl (ODS, starosta Havlíčkova Brodu) a Daniel Herman (KDU-ČSL, politik). Od začátku sčítání měl výrazně navrch Jan Tecl a svůj náskok udržel až do konce. Celkově získal 63,89 % (13 435) hlasů, Daniela Hermana volilo 36,10 % (7 591) lidí.

V souboji o senátní post na Náchodsku se utkali Martin Červíček (ODS, náměstek hejtmana) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL, veterinární lékař, poslanec). Tady byl ze všech třech soubojů na východě Čech výsledek nejtěsnější. Senátorem se stal současný náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Martin Červíček, který získal 56,46 % (12 480) hlasů. Pavla Bělobrádka volilo 43,53 % (9 624) lidí. 

Senátní volby na Svitavsku postavily ve druhém kole proti sobě Michala Kortyše (ODS, náměstek hejtmana) a Pavla Havíře (ČSSD, lékař). I tady vyhrál zástupce ODS. Stávajícího náměstka hejtmana Pardubického kraje Michala Kortyše zvolilo 62,76 % (9 693) lidí. Pro Pavla Havíře hlasovalo 37,23 % (5 354) voličů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu