Reklama

Seniorská obálka pomůže v tísni nebo ohrožení zdraví

Královéhradecký kraj – Hejtmanství zavádí pomocnou službu pro seniory. Jmenuje se Seniorská obálka a usnadní řešení situací, kdy se senior ocitne v tísni nebo ohrožení zdraví. Bude se distribuovat do domácností se zdravotní péčí či domů s pečovatelskou službou a bude ke stažení na krajském webu. Důležité je umístit obálku na viditelné místo.

Reklama

„Věřím, že Seniorská obálka brzy zdomácní zejména tam, kde žijí lidé osamoceně, a napomůže v důležitých situacích, urychlí čas a rozhodování při záchraně života,“ zdůraznil hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Například při zásahu zdravotnické záchranné služby Seniorská obálka zjednoduší vyšetření nemocného a pomůže posádce při rozhodování o optimální léčbě, případně transportu do vhodného zdravotnického zařízení.

„Jde o kartu, na které senioři (i za pomoci příbuzných nebo svého praktického lékaře) vyplní základní údaje o svých alergiích, nemocech, lécích (včetně dávkování) a kontakty na své blízké osoby a praktického lékaře. Údaje by měly být umístěny na viditelném místě v bytě nebo domě - na dveřích lednice nebo vnitřní straně vchodových dveří,“ uvedl náměstek hejtmana Vladimír Derner odpovědný za oblast sociálních věcí.

Seniorská obálka je výstupem spolupráce kraje s projektem Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň, která vznikla nejdříve v Jihomoravském kraji, odkud ji Královéhradecký kraj přijal. Na projektu spolupracují odborníci z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Krajského úřadu Královéhradeckého kraje a Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Ministerstvo práce a sociálních věcí spolupracuje s Královéhradeckým krajem i na dalších opatřeních pro seniory v regionu. Tiskopis Seniorské obálky je možné stáhnout na webu krajské úřadu www.kralovehradeckykraj.eu.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu